-->

torstai 20. heinäkuuta 2017

Hevoseton heinäkuuko?

Vielä heinäkuun alussa luulin, että joudun elämään koko kuukauden ilman hevosia, poneja, ratsastusta, hevosten/ponien kanssa puuhailua ja ilman tallia. Noh, toisin kävi. Äitini ilmoitti kaverimme mökiltä tultuamme, että eräällä tallilla, jolla äitini käy aina viikoittain, olisi yksi piensuomenhevonen Telma, jonka kanssa voisimme käydä kävelemässä maastossa useampaan otteeseen viikossa. Telma olikin tavallaan meille, minulle ja siskolleni Alinalle tuttu heppakaveri, sillä olimmehan me nähneet sen useampaan otteeseen, mutta emme kyllä olleet touhunneet sen kanssa koskaan.

Olimme Alinan kanssa tästä ideasta aika innoissamme, sillä eihän kesää olisi kuukautta ilman hevosia, ei tosiaankaan. Jouduimmekin odottamaan vain viikonlopun yli ja viikko sitten maanantaina pääsimme tallille muutaman viikon tauon jälkeen. Olihan se aika ihanaa!

Postauksen kuvat ovat Alinan ottamia ja ne on otettu maanantaina 17.7.

Maanantaina 10.7. menimme tallille ensimmäistä kertaa liikuttamaan Telmaa, tosin maastoon otimme myös mukaan Enni nimisen ponin. Ennen ratsujemme hakemista sisälle, teimme vähän tallihommia mm. purutimme karsinoita. Tallihommien jälkeen olikin aika ottaa varusteet valmiiksi ja hakea Telma ja Enni sisälle. Minä hoidin tällä kertaa Ennin. Harjasin ponin kunnolla läpi, putsasin kaviot ja selvitin harjan. Sitten suitset ponin päähän sekä omat varusteet päälle ja menoksi. Ja tosiaan, menimme Ennillä ilman satulaa.

Matka sujui hyvin. Enni oli aika hidas, mutta oikein mukavan tuntuinen kiltti poni. Kävelimme erästä tietä pitkin, jonka jälkeen menimme vähän matkaa toista tietä pitkin ja siellä vaihdoimme Alinan kanssa ratsuja. Minä hyppäsin Telman kyytiin ja Alina taas Ennin kyytiin. Telma olikin vähän reippaampi tapaus, tosin eihän se ollut päässyt vähään aikaan liikkumaan, joten se saattoi myös vaikuttaa siihen, että hevosella oli hiukan virtaa. Paluu matka sujui myös hyvin, ilman mitään ongelmia, vaikka minun ratsultani löytyikin sitä virtaa vähän enemmän. Tallille päästyä, otin Telmalta varusteet pois, huuhtelimme sen, koska hevonen oli hiukan hikinen ja sitten vein tarhaan. Ennen kotiin lähtöä, harjasimme vielä tallin lattian puhtaaksi.

Kuvissa Telma
Keskiviikkona suuntasimme uudelleen tallille, tällöin sää ei suosinut meitä kovinkaan paljoa, sillä tikku-ukkoja satoi taivaalta, mutta päätimme silti lähteä maastoon Telman kanssa. Tällä kertaa haimme heti Telman sisälle, jotta se kerkeäisi hiukan kuivua ennen maastoon lähtöä ja Alina harjailikin sitä ja varusti sen. Tällöin minä harjailin Enniä, muttei se lähtenyt tällä kertaa matkaan mukaan.

Maastossa menimme taas saman lenkin eli vähän isompaa tietä pitkin, josta sitten käännyimme vähän pienemmälle tielle, jota menimme vähän pidemmälle kuin viimeksi. Alina ratsasti ensimmäisen puolikkaan matkasta, jonka jälkeen käännyimme takaisin ja minä ratsastin tallille päin. Telma olikin aika vireällä päällä, ja erityisesti sillä pienemmällä tiellä ja yhdellä pellolla, jossa kävimme pyörähtämässä, mutta sitten isommalla tiellä vauhti hidastui huomattavasti, tosin olihan sen pohjakin kovempi verrattuna siihen pienempään ja metsikköisempään tiehen.

Maastosta saavuttuamme hoidimme Telman pois ja jätimme sen karsinaan, koska kello alkoi olemaan jo siinä vaiheessa sen verran paljon. Laitoimme karsinoihin vielä vettä ja kävimme siivoamassa Alinan kanssa pari karsinaa. Sitten lähdimmekin kotiin.


Perjantaina lähdimme kolmannen kerran liikuttamaan Telmaa ja matkaan mukaan lähti myös suomenhevonen, jota kutsutaan Napiksi, mutta ennen sitä siivosimme muutaman karsinan. Kun saimme Alinan kanssa karsinat siivottua haimme hevoset sisälle ja aloimme harjaamaan niitä. Minä hoidin tällä kertaa Telman, koska ratsastinkin sillä koko matkan ja Alina hoiti Napin. Kun saimme hevoset ratsastuskuntoon, menimme kentälle ja nousimme siellä selkään. Siellä testasimme jarrut ja kaasut, jonka jälkeen lähdimme maastoon.

Maastolenkkimme oli tällä kertaa erilainen, sillä menimme erilaisen ja pidemmän lenkin. Alkumatkasta oli vähän kovempaa tietä ja siinä vaiheessa Telma oli paljon hitaampi, kun toisella tiellä johon käännyimme tämän vähän kovemman tien jälkeen. Tällä pehmeämmällä tiellä Telma olikin vähän reippaampi ja välillä meinasimme olla Alinassa ja Napissa kiinni, mutta onneksi ei ihan. Vauhtimme  hidastuikin huomattavasti, kun palasimme takaisin kovemmalle tielle ja matkamme meni hyvin rennosti tallille. Paitsi, että maitoauto ajoi meidän ohi, mutta onneksi pääsimme pusikkoon väistämään sitä, eikä tapahtunut mitään erikoista.

Tallille palattuamme nappasimme hevosien varusteet pois ja harjailimme vähän uljaita ratsujamme. Kylmäsimme myös Napin jalan ja sitten veimme hevoset tarhoihin. Kävimme myös laittamassa vettä lisää muutamiin vesikuppeihin. Sitten lähdimmekin kotiin, kun hommat oltiin tehty.


Nappi edessä ja Telma takana

Nyt tämän viikon maanantaina kävimme taas tallilla ja liikutimme Telman ja myös Napin. Tosin ennen sitä, teimme taas perinteisesti vähän tallihommia. Eli siivosimme pari karsinaa, joidenka siivous olikin viimekertoja paljon helpompaa. Siivouksien jälkeen hain Alinan kanssa Telman, jonka jälkeen Alina jäi hoitelemaan sitä, kun minä menin hakemaan Nappia äitini kanssa. Tallissa minä hoidin Nappia ja vähän Telmaa. Kun kaikki oli valmista, menimme kentälle nousemaan selkään. Minä menin taas koko matkan Telmalla ja äitini meni tällä kertaa Napilla + Alina toimi kameramiehenä, siis naisena!

Maastolenkki sujui taas normaalisti eli hyvin. Menimme sen saman lenkin minkä perjantainakin. Maanantaina Telma oli entistä laiskempi, mutta löytyi siltä silti vauhtia ja varsinkin siinä vaiheessa, kun pienien kuvailujen jälkeen Nappia ei näkynytkään meidän edessämme. Saimme kumminkin Napin kiinni ja sitten jatkoimme matkaa pitkin pientä metsätietä. Matka sujui oikein rattoisasti tallille saakka, paitsi, että vesipisaroita alkoi tippumaan taivaalta loppumatkasta, joka kasteli meitä vähäsen, mutta eipä se paljoa haitannut, koska olimme tottuneet siinä vaiheessa tähän Suomen kesäiseen säähän! :)

Tallille saavuttuamme ja hevosten selästä noustuamme hoidimme hevoset ja kylmäsimme Napin jalan, tosin sähläyksen takia vettä tuli lorotettua tuplasti, koska se oli aluksi lämpimällä, eikä kylmällä. Kun saimme vihdoin ja viimein Napin jalan kylmättyä, veimme sen karsinaan, niin kuin myös Telmankin.  Kun hevoset olivat karsinoissaan lakaisimme lattiat, anoimme vesiä ja hiukan heinää Telmalle ja Napille. Sitten lähdimme kotiin pitkän tallipäivän jälkeen.



Tällaisia heppailuja meillä on ollut nyt heinäkuussa. Mites teillä on mennyt heinäkuu, onko se ollut kuinka hevostäytteinen, vai ettekö ole päässeet ollenkaan ratsastelemaan tai puuhailemaan hevosten kanssa? Toivottavasti piditte tämänlaisesta hevospostauksesta. Seuraavaan postaukseen!

16 kommenttia:

  1. Tää oli kiva postaus :) Sopivasti tekstiä joita kuvat täydens! Ja kiva, että sun heinäkuu ei jäänyt hevosettomaksi. :)
    hulinahullu.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja jep, en tiedä kyllä mitä olisin tehnyt niinä päivinä, kun menin tallille. Olisin ehkä lyyistynyt konern ääreen tai siite ollut mahdollisesti kavereiden kanssa. Kukapa tietää. Mutta joo, kiitos kommentistasi!

      Poista
  2. Hyvä postaus ja kiva kun saitkin jonkun liikutettavan hevosen.

    nompunheppaelamaa.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, on kyllä ollut kiva, että olemme päässeet ratsastamaan Telmalla, vaikka olllaankin käyty vain käppäilemässä maastossa! Kiitos!

      Poista
  3. Kivasti toteutettu postaus! Mun heinäkuu on ollut aika kiireinen, tosin kyllä hevostäyteinen. Mukavaa että sait liikutettavan hevosen!
    issikoillaunelmiin.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Iida, mukavaa, että pidit! Kiva, että säkin oot päässyt hevostelemaan heinäkuussa, vaikka kiirettä on tainut pitää! Ja, jep, on kyllä ollut mukavaa touhuilla Telman kanssa!

      Poista
  4. Kiva ja hyvin kirjoitettu postaus! Mulla heinäkuussa oli ratsastusleiri, mutta siihen ne heppailut jäikin. Onneksi kohta alkaa jo tunnit ratsastuskoululla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Essi! Voihan, toivottavasti pääsisit taas pian ratsastelemaan, sillä onhan se nyt aika ihanaa päästä puuhailelmaan hevosten kuin ponienkin kanssa. Mut onneks sulla oli ratsastusleiri, niin ei tullut ihan hevosetonta kuukautta! :)

      Poista
  5. Kiva ja hyvin kirjoitettu postaus! Hyvä ettei heinäkuusta tullutkaan hevosetonta. Itse olen heinäkuussa ollut yhdellä kaksaritunnilla, josta julkaisinkin juuri eilen postauksen blogissani. Ensi viikolla olen menossa ratsastusleirille, joten minunkaan heinäkuusta ei tullut hevoseton!

    viisiaskellajia.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pihla! Jep, hyvä niin, en oikeasti tiedä mitä olisin kotona tehnyt senkin ajan, kun olen ollut tallilla, muutenkin siitä on saanut hyvää hyötyliikuntaa, ainakin jollaintapaa! Kiva kuulla, että säkin oot päässyt ratsastamaan nyt heinäkuussa, sillä onhan se aika tylsää, jos ei tallille pääsisi. Muutes, pidähän mukava leiri hevosten parissa! :)

      Poista
  6. Voi että, kun Telma näyttää niin kivalta hevoselta! ♥
    Ja hyvä, että heinäkuustasi ei tullutkaan hevosetonta! :)
    No, itse saan nauttia joka kesä hevosten parissa, harmi vain ettei se mahdollisuus ole kaikilla :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ihan kiva näin, että pääsen touhuilemaan hevosten kanssa näin heinäkuussakin, kun Kiviojalta on taukoa! Ja niin, kyllä se on harmillista, ettei kaikki saa sitä samanlaista mahdollisuutta touhilla hevosten kanssa läpi kesän.

      Poista
  7. Kumpa itse pääsisin taas pitkästä aikaa ratsastamaan, ei ole kyllä pitkää aikaa enää! Telma kuulostaa tosi kivalta hevoselta, toivottavasti sen kanssa on kivaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, tosi vähän aikaa enää, että kesätauko päättyy. Meilläkin on leiriin enää viikko! Telma on kyllä kiva hevonen & on kyllä ollut mukavaa!

      Poista
  8. Kiva postaus! Oli varmasti iloinen uutinen kun sait kuulla, että pääset liikuttamaan Telmaa ja saat touhuta hevosten parissa, eikä tarvitse vain maata kotona. :D

    vinuski.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ilo uutinen se kyllä olikin! On kyllä ollut mukava, kun on päässyt touhuilemaan hevosten kanssa!

      Poista