-->

lauantai 30. kesäkuuta 2018

Varaslähtö heinäkuulle


Torstaina 28.6.2018 meillä oli kauden viimeinen ratsastustunti, jonka pääsin menemään toivomallani ponilla Gerdalla! Saimme toivoa, että mitä tehtäisiin ja halusimme hypätä, joten luvassa oli estetunti. Innolla odotin miten poni oikein tulee menemäänkään tunnilla, sillä tiesin, että Gerda on rohkaistunut jonkin verran edelliseltä hyppykerralta.

Kävelyjen jälkeen aloitimme verryttelemään ravissa ravipuomeilla, jotka olivat toisella pitkällä sivulla. Toisella pitkällä sivulla oli puolestaan tehtävänä tehdä voltit kahden esteen ympärille. Ravissa Gerda oli ehkä vähän hidas pohkeelle ja liikkeelle lähdöt olivat meillä aika hitaita tunnin aikana. Puomit menivät oikein hyvin ensimmäisen kerran jälkeen, jolloin poni tuijotteli niitä sen verran, ettei niitä voinut mennä ponin mielestä muussa askellajissa kuin käynnissä. Ihan hassu poni!

Kiitos taas kerran hyvistä kuvista meidän vakkarikuvaajalle, Viiville!

Laukkaa otimme toiseen suuntaan kenttää ympäri ja päätyihin sai tietysti tehdä pääty-ympyrät. Laukassa meillä ei ollut mitään erityisempää tehtävää, vaan testailimme miten ponit oikein reagoivat ja kuuntelevat pohjeapuja. Laukassa Gerda oli mukavan tuntuinen ja meni oikein hyvällä energialla eteenpäin. Laukkojen jälkeen annoimme vähän pidempää ohjaa poneille, jotta ne saivat hengähtää hiukan ennen hyppelyitä ja samassa pidimme juomatauon.

Heti ensimmäisellä kerralla tulimme kolmen esteen estetehtävän laukassa. Ensimmäisenä esteenä oli R:n puoleisella pitkällä sivulla oleva yksittäinen ristikko, josta jatkettiin E:hen asti ja siitä käännyttiin lävistäjällä olevalle kavaletille, jonka jälkeen H:n paikkeilta käännös ristikolle kohti B:tä. Tämä tehtävä meni meiltä ihan hyvin. Gerda varmisteli hirmuisesti ennen jokaista estettä, mutta kaikki esteet menivät kuitenkin ensimmäisellä yrittämällä yli. Vaikka jotkut hypyistä lähtivätkin hiukan paikaltaan, niin Gerda ei tehnyt samanlaisia jättiloikkia kuin aikaisemmin keväällä olleilla hyppykerroilla. 

Ensimmäisen hyppykierroksen jälkeen tulimme toisen lyhyen radan. Tulimme ensimmäisenä esteenä edellisen radan ensimmäisen esteen, tosin eri suunnasta. Sen jälkeen jatkettiin H:sta käännettiin ristikolle, jonka jälkeen linja. Linjalla ensimmäisenä oli okseri, jonka jälkeen pysty. Ensimmäiselle esteelle oli taas hiukan empimistä, vaikka este olikin jo edelliseltä kierrokselta tuttu. Toinen este meni mainiosti, mutta linjan okserille tuli kielto, joka johtui vähän huonosta tiestä, jonka seurauksena en saanut suoristettua ponia ennen estettä. Tulimme tämän kuitenkin uudelleen hiukan paremmalla menestyksellä ja okserin jälkeinen pysty meni oikein hyvin! Minun piti tulla vielä heti tämän jälkeen linja uudelleen, jolloin Gerda meni jo huomattavasti paremmin.

 Oranssilla piirretty rata oli ensimmäinen tehtävä, kun taas mintunvihreällä piirretty oli toinen tehtävä.
Lyhyiden estetehtävien jälkeen tulimmekin astetta pidemmän radan. Siinä oli sama alku kuin edeltävässäkin tehtävässä, eli yksittäinen ristikko, ristikko H:sta kohti B:tä, linja, jonka jälkeen jatkettiin M:stä kohti E:tä olevalle kavaletille, jonka jälkeen oli käännös B:stä ristikolle H:ta kohden ja lopuksi vielä yksittäinen ristikko pitkällä sivulla.

Kokonaisuudessaan rata meni meillä alusta asti todella hyvin ja hyvällä fiiliksellä ylitettiin esteitä. Gerda kulki hyvin omalla moottorillaan eteenpäin ja oli jotenkin todella varman tuntuinen. Gerda jopa teki yhdessä vaiheessa laukanvaihdon, tai ainakin osittain radan aikana lävistäjältä poistuessa. Saatiinkin paljon kehuja radan aikana, mutta minua myös varoitettiin siitä, että se saattaa milloin tahansa pistää stopit ennen estettä, vaikka hyppääkin hyvin.

Opettajamme taisi aavistaa mitä tuleman piti varoittaessaan mahdollisesta stopista. Viimeiselle ristikolle tulimme hyvässä tempossa ja itse olin aika varmana, että poni hyppäisi siitä yli, mutta poni ei hypännytkään esteen yli vaan kielsi ristikolle ja kieltoon varautumattomana lensin sieltä esteen sekaan ja sen seurauksena puomit rymisivätkin vähän enemmän. Noh, pahemmin ei sattunut, onneksi. Olkapäästä alaspäin kainalon luokse tuli pienet jäljet ja se otti vähän enemmän osumaa ja sieltä se tulikin aika kipeäksi näin jälkeenpäin. Hyppäsin kuitenkin uudelleen kyytiin ja tulin uudelleen samaisen ristikon. Ristikolle otimmekin muutaman kiellon, mutta pääsimme siitä lopulta kuitenkin yli ja muistikuvien mukaan vielä kaksi kertaa putkeen.
Yhh, jalkani eivät kestä yhtään hypätessä! Tälle asialle täytyisi tehdä jonkinlainen muutos.

Lopuksi tulimme vielä H:sta B:hen olevan ristikon, jolta jatkettiin linjalle. Meillä ristikko meni oikein mainiosti ja Gerda hyppäsi sen todella hyvin! Linjan okserilla kolautimme vähän puomeja, mutta ne eivät kuitenkaan tippuneet ja pysty meni ihan hyvin. Tämän jälkeen tulimme heti perään linjan uudelleen, jolloin pystyä hiukan korotettiin. Se näyttikin jo niin korkealta tuon pienen ponin selästä, etten tajunnut varmistaa tarpeeksi, joten sille kielto ja hyvä etten tippunut. Tulimme linjan siis kolmannen kerran, jolloin pysty oli laskettu takaisin ja sille tulikin oikein hyvä hyppy! Super poni!

Kun kaikki olivat hypänneet, sen jälkeen ravailimme vielä kenttää ympäri rennosti ja teimme ympyröitä. Itse annoin ravin aikana Gerdalle vähän enemmän ohjaa, jotta se sai venyttää kaulaansa. Molempiin suuntiin ravailujen jälkeen siirsimme ponit käyntiin ja annoimme pidempää ohjaa.

Tunnista jäi kuitenkin kaikin puolin super hyvä fiilis, vaikka kerran tulikin tiputtua ponin selästä alas maan kamaralle. On Gerda kyllä kehittynyt mahdottomasti esteiden hyppäämisessä ja siitä tulee kyllä vielä oikein mainio esteponi, kunhan saa vielä lisää varmuutta. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa treenaamista Gerdan kanssa muutaman päivän kuluttua. Tässä vielä videota hypyistä. Siitä kiitos Jennalle!


Tällaisin fiiliksin tuli kevätkausi päätökseen ja olenkin tehnyt koosteen valmiiksi jo tältä kaudelta ja se onkin tulossa tänne blogiin heinäkuun alussa! Tämä postaus oli kuitenkin tässä. Kommenteissa voi kertoa, mitä piditte!8 kommenttia:

 1. Sie osaatkyllä ratsastaa Gerdaa super hyvin. Ite ponista suuresti tykkään mutten oikein esteillä saa sitä kulkemaan. Siulla on kyllä muutenki enemmän kokemusta.

  Mut hyvää kesää :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, kiva kuulla! Gerda ei ole kyllä mikään helppo tapaus esteillä ja se todella vaatii paljon työtä ratsastaessa. Poni ei anna mitään ilmaiseksi ja jokainen hetki täytyy kyllä ratsastaa mahdollisimman tarkasti. Vaikkei aina onnistuisikaan, niin kyllä se poni palkitsee onnistumiset ja siitä tulee kyllä aina hirmu hyvä mieli!

   Poista
 2. Onnistunut postaus jälleen! Gerda on kyllä melko höperö poni, mutta uskon, että kesän aikana opit tuntemaan Gerdan kesän aikana paremmin! Onnittelut vielä vuokraponista ja onnistumisten täyteistä kesää teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Siiri! Gerda on kyllä hiukan hassu, mutta toivottavasti kesän treenailut tuottaisivat tulosta ja sen myötä saataisiin enemmän onnistumisia esteillä kuin koulussakin.

   Poista
 3. Mahtavat ilmeet tuossa 3. viimeisessä kuvassa 😄 Ja söpö poni! Tosi kiva, että havainnollistit tehtäviä noilla piirustuksilla!

  https://nelistelya.blogspot.com/

  VastaaPoista
 4. Haha, Gerda on kyllä ihana ja suloinen poni! Kiva kuulla, että oli hyvä tuo tehtävien havainnollistaminen. Itsekin pidän sitä hyödyllisenä, jotta lukijat saavat paremmin käsityksen siitä, mitä estettä tarkoitan ja miten rata oikein menikään! Toki myöhemmin on myös kiva katsella, että millaisia tehtäviä sitä ollaan oikein ratsastettu vuosia takaperin!

  VastaaPoista
 5. Ihan superhieno tämä ulkoasu, nyt kun pääsin vihdoin koneelle tätä katsomaan! Wau :)! Ja vähintään yhtä upea tämä postaus, just sopivasti kuvia ja tekstiä minun makuun ja kerroit perusteellisesti tunnin kulusta. Ja videokin vielä 8)
  Sinä ja Gerda sovitte kyllä toisillenne hyvin- ymmärrät ponin mielenmaisemaa :) Tsemppiä treeneihin, teistä tulee kyllä kesän mittaan ihan mahtava parivaljakko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tästä tuli kyllä ihan Super kiva, vaikkakin edellisiin verrattuna hyvin erilainen. Ja ihan huippua kuulla, että postaus oli juuri pituudeltaan ja kuvien määrältään sopiva.

   Gerdaa on nyt kevään aikana oppinut tuntemaan aika hyvin ja on kyllä mahtavaa, kun on oppinut ponista niin paljon ennen tätä meidän vuokrausta! Kiitos paljon tsempeistä, katsotaan mihinkä seuraavat kaksi kuukautta meitä oikein kuljettaa!

   Poista