-->

tiistai 6. kesäkuuta 2017

Ratsastusko urheilua?

Onko sinun mielestäsi ratsastus urheilua? Jos ei ole, niin osaatko perustella tämän? Luuletko, että ratsastus on vain hevosen selässä matkustelua? Miksi sitten ratsastus on olympialaisissa, jos se ei olisi urheilua? - Mieti hetki näitä kysymyksiä ja lue vasta sitten postaus loppuun!

Moni varmasti saattoi päätellä postauksen alusta ja otsikosta mitä aihetta tämä postaus käsittelee, mutta jos joku ei vielä hoksannut sitä, niin tänään kerron mielipiteeni siitä onko ratsastus urheilua vai ei. Idean tähän postaukseen sain kaveriltani, joka siis ehdotti minulle, että kirjottaisin ratsastus urheiluna -aiheesta mielipiteen. Tietenkin tartuin heti tuumasta toimeen ja aloin kirjoittamaan tätä postausta, sillä onhan tämä nyt jokseenkin mielenkiintoinen aihe! Ps. Muistakaahan, että kaikki mitä sanon, ovat vain ja ainoastaan minun mielipiteitäni!

Postausta kuvittaa viime torstain tunnilta otetut kuvat. Ratsuna toimii Shetlanninponi tamma Jasu.
Kuvista kiitos Jennalle eli (c) Jenna Pasonen
Ratsastus on minun mielestäni urheilua, sanoo kuka tahansa mitä vaan, niin olen silti sillä kannalla, että se on urheilua. Tosin en nyt sanoisi, että talutusratsastus on urheilua, missä alkeisratsastajaa talutetaan, mutta heti, kun ratsastaja alkaa hallitsemaan hevosia/poneja ja osaa ratsastaa itsenäisesti kaikkia askellajeja, niin sitten se on vasta urheilua parhaimmillaan. Luulen, että ne ihmiset jotka väittävät ratsastuksen olevan vain selässä istuskelua voi mennä ihan itse kokeilemaan miltä se ratsastus oikeasti tuntuu ja myöntää sitten, että se on oikeasti urheilua, eikä vain hevosen tai ponin selässä istuskelua.

Selailin netissä tätä aihetta ja sieltä löysin sivun, jossa oltiin haastateltu kouluratsastaja Stellaa. Häneltä kysyttiin, mitä mieltä hän on väitteestä, ettei ratsastus ole urheilua. Mielestäni vastaus oli oikein osuva tähän postaukseen ja ajattelin lisätä sen tähän: – Siihen kysymykseen ei ole kun yksi vastaus – kokeilkaa ja tulkaa sanomaan se uudestaan! Useimmat jotka ovat olleet ensimmäisellä kunnollisella ratsastustunnilla eivät pääse seuraavana aamuna sängystään. Tästä pääset lukemaan koko haastattelun!Ratsastuksessa tarvitaan paljon erilaisia ominaisuuksia esim. tasapainoa, taitoa, reaktiokykyä, kehonhallintaa, liikkuvuutta, rytmitajua sekä henkisiä ominaisuuksia esim. kärsivällisyyttä ja asennetta. Lisäksi tähän listaan voidaan lisätä paljon muitakin kohtia. Niitä voit käytä kurkkaamassa SRL:n lajianalyysistä eli täältä. Minun mielestäni suurin osa näistä yllä mainituista liittyvät jollain tapaa urheiluun ja liikuntaan. Eli sehän meinaa siis sitä, ettei ratsastus voi olla mainitsemieni asioiden perusteella mitään selässä istumista. Esimerkiksi jos istut ja haaveilet hevosen selässä ja hevonen saattaakin yhtäkkiä säikähtää jotain ja lähteä laukkaamaan, niin miten saat sen hallintaan, kun vain istuskelet siellä selässä? Minusta siihen tarvitaan kyllä reaktiokykyä toimia nopeasti, ettei koko pakka lähde käsistä, taitoa hevosen hidastamiseen ja myös kehonhallintaa sekä tasapainoa, ettet satu tipahtamaan selästä alas.

Joskus olet varmasti katsonut televisiosta esimerkiksi kouluratsastusta. Se saattaa näyttää silmissäsi vain selässä istumiselta. Sitä se ei missään nimessä ole. Ratsastajat joutuvat tekemään paljon töitä tai ainakin on joutunut (tosin riippuu myös aika paljon hevosesta), että hevonen menee kiltisti ja liikkuu ratsastajan haluamallaan eteenpäin ja vieläpä oikein päin. Lisäksi ratsastajan olisi hyvä olla hevosen selässä siististi, ilman suurempia keikkumisia. Hyvin ja siististi ratsastaminen on siis lihaksia tarvitsevaa puuhaa. Ei siellä hevosen selässä istuta kuin joku jauhosäkki tai keitetty spaghetti. Myös harjoturavissa istuminen on välillä haastavaa, jos ponin tai hevosen ravi on hyvin pomputtavaa. Siinä tarvitaan paljon lihaksia, jotta pystyt mukautumaan hyvin hevosen/ponin askeliin.
Tätä postausta kirjoittaessa pysähdyin oikeasti miettimään, miksi ratsastus ei olisi urheilua, jos se kerta on olympialaisissakin? Siinähän tulee hiki ja lämmin, jos ratsastaa tunninkin yhtäjaksoisesti ja ahkerasti hevosen kanssa työskennellen. Sama hiki virtaa, kun juoksee jalkapallon perässä tai sitten kamppailee jääkiekkokaukalossa siitä pienestä mustasta kiekosta. Ihan samalla tavalla nekin ovat urheilulajeja kuin ratsastus. Entä onko sitten shakki urheilua? Sekin ilmeisesti lasketaan urheilulajiksi, vaikka siinä vain siirrellään pelinappuloita pelilaudalla. En nyt sanoisi biljardinkaan olevan sen urheilullisempilaji. Shakki ja biljardi ovat kyllä ihan eri luokkaa verrattuna ratsastukseen. Maailmalla tuntuu olevan useampia urheilulajeja, jotka ovat vähemmän urheilullisia kuin ratsastus, ainakin minun mielestäni.

Vaikka se näyttääkin vain selässä istumiselta, sitä se ei siis ole, jos et ole vielä ymmärtänyt näin kymmenennen kerran jälkeen. Ratsastuksessa pitää tehdä todella paljon töitä, jopa useita kymmeniä vuosia siistin ja hyvän ratsastuksen eteen, olkoot lajina sitten esteet, koulu tai kenttä. Vielä tähän loppuun haluan kertoa, että olen myös sitä mieltä, että ratsastus vaati hyvän peruskunnon, sillä onhan se jollaintapaa kestävyyslaji, eikä mitään istuskelulaji.

Ehkä sinun, joka väität, ettei ratsastus ole urheilua kannattaa mennä, vaikka jollekin muutaman päivän ratsastuskurssille jolla ratsastetaan ja todeta vasta sitten onko ratsastus mielestäsi urheilua, vai ei!Ehkä tässä oli tarpeeksi monta asiaa, miksi ratsastus on minun mielestäni urheilua. Googlettamalla löydät varmasti paljon lisää tietoa ratsastuksesta urheiluna, jos kiinnostaa lueskella lisää. Toivottavasti postaus miellytti, kertokaahan kommenteissa, mitä te olette mieltä, siitä onko ratsastus urheilua vai ei! Toivottavasti saadaan jonkinlaista keskustelua pystyyn! Vielä tähän loppuun haluan mainita, että kannattaa käydä linkkaamassa edellisen postauksen kommentteihin oma instagram-tilisi, jos et ole vielä sitä tehnyt. Siihen postaukseen pääset tästä!

32 kommenttia:

 1. Hyvä postaus ja olen ihan samaa mieltä siun kaa! Monen ihmisen pitäis lukea tämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Viivi! Mukava kuulla, että joku muukin on näistä asioista kanssani samaa mieltä!

   Poista
 2. Tämä. Tätä olen odottanut! Niin hyvin asioita ja ominaisuuksia osasit löytää. Pisteet siulle, oot oikeesti nähny vaivaa ja kertonut asiat niinkuin ne oikeasti ovat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Siiri! Niin ihana lukea tuollaisia kommentteja. Hyvä, että olen onnistunut tässä ja vaivaa ja aikaa tämän postauksen tekemiseen menikin. Varsinkin, kun piti miettiä aika paljon, mitä tänne internetiin uskaltaa edes laittaa, vaikka kyseessä olikin vain minun mielipiteeni. Kiitos vielä!

   Poista
 3. Mahtavaa lukea tätä :D Olen tismalleen samaa mieltä. Ja siis tottakai kun ihmiset katsovat olympialaisia ja sieltä tulee sitä kouluratsastusta... Siellä ratsukon yhteistyön on oltava eleetöntä ja siistiä jolloin siitä kokematon saa sellaisen käsityksen että selässä vain istutaan. Mutta se, miten siihen siistiin ja saumattomaan lopputulokseen ollaan päästy niin se on aivan eri tarina ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos sinusta on mahtava lukea postausta, niin minusta on mahtava lukea kommenttiasi! Juuri tuo mistä sanoitkin tuossa kommentissasi on niin totta! Kouluratsastus näyttää niin eleettömältä ja siistiltä, mutta ne ei hevosihmiset, eivät voi tai oikeastaan pysty käsittämään sitä työn määrää, mikä on tehty siihen, että pääsee ratsastamaan edes olympialaisiin tai, että osaa ratsastaa noin siististi ja eleettömästi. Kiitos muuten hyvästä kommentistasi!

   Poista
 4. Jepjep, täysin asiaa kirjoitat! Olen aina sanonut kaikille, jotka ovat ratsastusta vähätelleet, että tulkoon itse kokeilemaan; katsotaan mihin asentoon naama sitten vääntyy. Kun otit puheeksi tuon shakin niin aloin todellakin pohtimaan, että miten se edes tosiaan lasketaan urheilulajiksi... Aivourheilulaji? Pitäisköhän noille kehittää ihan omat luokkansa :D

  Mutta tämä oli oikein oivaltava aihealue mielipidepostaukselle! Lisää näitä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla tällaista palautetta tai no kommenttia! Heitäppä ne kaikki vähättelijät, (jotka siis tunnet) vaikkapa Pennin selkään niin, voivat huomata, ettei se ratsastus ole niin helppoa ja epäurheilullista. Ja nehän voi laittaa vielä keventämään ravissa, ei muuten varmana pysty, ellei löydy yhtään lihaksia, joidenka avulla se onnistuisi!

   Tosiaan tuo shakki on kyllä vähän ihmelaji, jos se kerta urheilua on. Ehkei pitäisi alkaa vähättelemään, ennen kuin joku shakin pelaaja tulee kirjoittamaan kunnon tarinat, miksi se muka on urheilua. Mutta samaa mieltä kanssasi, shakki on kyllä pikemmin aivourheilua, kun samanlaista urheilua esimerkiksi jalkapallon, jääkiekon taikka ratsastuksen kanssa. Ehkä sille pitäisi tosissaan kehitellä oma luokkansa, joka voisi toimia esimerkiksi nimellä "aivourheilu". Mutta kiva, jos aihe oli hyvä, jospa vielä jonain kauniina päivänä kirjoittaisin jostain muustakin aiheesta mielipidepostauksen! Kiitos kommentistasi!

   Poista
 5. Tosi hyvä postaus! Toi siu tapa mite kirjotat vois hyvikii olla aikuisen kirjottamaa. Tosi sujuvaa ja järkevää tekstii.😍 Aiheen mielipiteet oli tosi osuvia ja oon iha samaa mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elanur! Eihän tämä kirjoitustyyli ole aikuisen kirjoitusta nähnytkään, no ei vaan, jokainen voi tulkita asian omalla tavallaan. Mutta hyvä, että olet myöskin asiasta tai no tästä ratsastus urheiluna -aiheesta kanssani samaa mieltä! Kiitos vielä kommentistasi!

   Poista
 6. Tää oli hieno ja asiallinen postaus! Osasit perustella mielipiteesi hyvin ja tähän oli tuotu pointteja jotka sai itsenikin pohtimaan asiaa.

  Samaa mieltä siun kanssa oon, että ratsastus on todellakin urheilua. Sen todistaa tyhmällekkin esimerkiksi ratsastustunnin ajaksi laitettu sykevyö - ei ne lukemat ihan samaa luokkaa ole kuin istuskellessa! Vielä kun päälle lisää tallityöt niin eiköhän se jo kunnon liikunnasta mene.
  Vaikka ratsastus hienoimmillaan näyttää ulos päin pelkältä matkustelemiselta, niin juuri siinä piilee se lajin hienous. Yllättäen ratsastus sisältääkin valtavasti kaikkea muuta. Ei olekkaan ihan helppo juttu saada hevosen ja itsensä välille yhteisymmärrys. Tuo vaatii ratsastajalta jo ihan fyysisesti paljon mm. tasapainoa ja ketteryyttä puhumattakaan sitten kaikista henkisistä puolista...

  Tosiaan mie myös kannustan kaikkia epäiliöitä kokeilemaan lajia ihan kunnolla ja kertomaan sitten uuden mielipiteen voiko ratsastusta pitää urheiluna! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Roosa! Tämän postauksen oli hiukan tarkoituskin saada lukijat pohtimaan näitä asioita ja miten asiat oikeasti ovat! Hyvä, että onnistuin tässä.

   Kiva, että siekin oot samaa mieltä, siitä, että ratsastus on urheilua! Tuo sykevyö on kyllä ihan totta, varsinkin Aada on omassa blogissaan (Aadan hevoselämää) laittanut tuloksia, joten sieltä näiden ei hevosihmisten kannattaa käydä kurkkaamassa miltä tulokset näyttivät, jos on vieläkin siinä toivossa, että ratsastus ei olisi urheilua.

   Myös tuo jälkimmäinen kappale on täysin totta! Ratsastus ei tosiaan ole sitä pelkkää matkustelua, vaan siinä joutuu tekemään paljon kaikenlaista, ennen kuin sen saa näyttämään silti pelkältä matkustamiselta. Ratsastus vaatii tosiaan paljon olkoot se sitten fyysisesti tai henkisesti, muutta jokatapauksessa se vaati paljon. Ja kaikki epäiliät kokeileemaan tosiaan ratsastusta, voi sitten mainita mielipiteensä siitä, onko ratsastus oikeasti urheilua vai ei! Kiitos kommentistasi!

   Poista
 7. Samaa mieltä asiasta, ja miust tuntuu et ne jotka väittää ratsastuksen olevan esim. Eläinrääkkäystä pelkää hevosia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, just näin! Voi olla tosiaan hyvin mahdollista, se, että ratsastusta epäilevät pelkäävät hevosia! Hyvin sanottu!

   Poista
 8. Samaa mieltä. Itekki oon joutunu monena aamuna lihasten takii tekee töitä vaik nousta sängystä ku sattuu ratsastuksen jälkee nii paljo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, jep! Ratsastus saa kyllä paikat kipeiksi ja juuri sieltä sängystä nouseminen saattaakin olla hyvin haastavaa, lihaksia vaativan ratsastustunnin jälkeen!

   Poista
 9. Olen samaa mieltä kanssasi. Tosin minulla ei läheskään aina sen puolituntisen aikana mitä vuokrahevoseni kanssa kentällä pyörin tule kunnolla hiki, mutta esimerkiksi jos olen Platiniumin kanssa kirittämässä toista hevosta radalla(jalustimilla seisomista pari kierrosta radan ympäri) hiki virtaa!

  Hyvä postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että siekin oot samaa mieltä kanssani! Ei tosiaan minullekkaan tule aina hiki, edes sen tunnin aikana, mutta joskus. Varmasti radalla meno, on sitten vähän hikisempää puuhaa ja myös hapottavaa! Täyttä urheilua!

   Poista
 10. Tää on kyllä niin hyvin kirjoitettu ja perusteltu! Munkin mielestä ratsastus todellakin on urheilua, siinä todellakin tulee paikat kipeäksi, kunhan vain tekee kunnolla eikä vain istu selässä :)
  http://mahdollisestiehka.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sini, mukava kuulla! Tuo kommenttisi on just, eikä melkein totta. Paikat tulee kyllä hyvin nopeasti kipeäksi, jos tekee todenteolla siellä selässä niitä töitä. Urheilua parhaimmillaan!

   Poista
 11. Todella hyvä postaus ja olen kanssasi täysin samaa mieltä; ratsastus on urheilua, ei selässä istumista.😊

  http://hevostytonelamaax.blogspot.fi/?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tosi mukava kuulla tällaista kommennttia! Ratsastus on todellakin urheilua, eikä mitään matkustelua!

   Poista
 12. Ratsastus on mielestäni urheilua, mutta ymmärrän myös heitä, jotka eivät sitä niin rankkana lajina näe- on hankalaa ymmärtää urheilua, jossa parina onkin eläin, eikä ihminen. Jos ei ole hevosihmisiä, ei ymmärrä, että juurisyntynyt varsa ei todella osaa muuta, kuin askellajit itsekseen, eikä se tiedä, miten niitä ihminen siltä tulisi pyytämään. Jotkut ihmiset olettavat, että hevoset osaavat ihan itse piaffet, väistöt, sulut, sun muut. Kaikki eivät ymmärrä, että jos tosiaan vain istuskelisit ja yrittäisit hypätä edes 80cm ratoja tekemättä oikeasti yhtään mitään, olisit sairaalakunnossa todennäköisesti melko pian, sillä hevonen tarvitsee apua tehtävien suorittamiseen, vaikka ne sen suorituksen tekevätkin. Eihän ihminen niitä esteitä tosiaan hyppää, vaan se hevonen, sehän on ihan totta, ja siihen nämä ei-hevosihmiset usein takertuvat kiinni :D
  Totta on kuitenkin se, että nämä ihmiset, jotka eivät näe ratsastusta urheiluna, eivät ole koskaan sitä kokeilleet. Mm. eräs tuttavani (ei hevosihmisiä) joutui toteamaan talutusratsastuksessa, ettei kertakaikkiaan osaa keventää, ei vain pääse ylös satulasta, kun ei löydä sellaista lihasta, joka satulassa nyt sillä tavalla toimisi. Saatika piti siitä, miltä ravissa istuminen tuntui, kun eihän siinä satulassa nyt mitenkään päin pysynyt kiinni. Vastasinkin hänelle sitten, että näiden asioiden lisäksi ratsastaja tekee paljon, paljon muuta saadakseen hevosen sinne minne haluaa, siinä askellajissa minne haluaa- jotkut ovat helpompia hevosia, jotkut hyvin vaikeita, ja kaikkeen ei voima auta. Ratsastus siis todella on taitolaji, ja olenkin tykännyt ajatella sen niin, että mitä pienemmällä urheilusuorituksella hevosen saa toimimaan, sitä parempi ratsastaja sitten itse on! :) Herkkyys on tämän lajin avainasioita :)

  Hyvin pohdiskelit tässä postauksessa omia näkemyksiäsi, oli kiva lukea! Voisit useamminkin kirjoitella mielipidepostauksia, jos aiheita vain löytyy- voisin vaikka ehdottaa aiheeksi ratsastuskoulusta kirjoittamista, sillä kaikkihan eivät ratsastuskouluja niinä parhaina opinahjoina pidä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä! Mahtavasti sanottu, yhdyn tähän täysin!

   Poista
  2. Siiri, nyt kirjoitit kyllä niin hyvän ja osuvan kommentin! Tuo kaikki on niin totta! Ne ei hevosihmiset eivät voi tietää ja ymmärtää, miten paljon ratsastajat joutuvat tekemään töitä asioiden eteen, että ratsastus olisi eleetöntä ja siistiä. Ja juuri tuo, eihän varsa todellakaan osaa mitään erikoista, eikä se ymmärrä myöskään mitä siltä vaaditaan, sen kouluttaminen saattaa vaatia hirvittävästi töitä tai sitten ei. Riippuu varmasti paljon myös varsasta.

   Olisi kyllä hupia nähdä, joku istuskelia hevosen selässä ja laittaa se hypppäämään kunnon korkuisia esteitä. Eihän osaamaton osaa tehdä siellä selässä yhtikäs mitään, eikä varsinkaan auttaa hevosta hyppäämään siitä esteestä yli, ei tosiaan. Sen jälkeen se istuskelija olisi tosiaan siellä sairaalassa pääkainalossa, jalka kipsissä ja käsi murtuneena.

   Taitolaji tämä ratsastus onkin ja tuo on kyllä ihan totta, että mitä pienempi urheilusuoritus, sitä parempaja ratsastaja. Hyvin muuten sanottu! Mutta, mukavaa, että tätä postausta oli mukava lukea! Mielipidepostauksien kirjoittaminen on kyllä kivaa ja sellaisia voisin kyllä tehdä useamminkin ja tuo ratsastuskoulu aihehan on ihan mahtava! Siitä siis tehtävä postausta, joku kerta!

   Poista
  3. Ps. Janita olen kanssasi samaa mieltä!

   Poista
 13. Jess! Oonki vähä odottanu jotai tän aiheista postausta ja nyt se tuli, kiitos! Samalla kannalla minäkin olen. Kun koittaa selittää iskälle että ratsastus on urheilua niin vastaus on tuo tyypillinen "siellähän ei tehdä mitään, istutaan vain selässä". Iskä on vissiin katsonut huippukouluratsastusta ja nimenomaan: siellähän ei tehdä mitään, ainakin siltä se näyttää ulospäin. Sehän on sen idea. Saada kaikki kohdat suoritettua niin eleettömästi kuin mahdollista. :D Mutta ratsastajallehan se kyllä tuntuu että istuskellaanko siellä vaan vai yritetäänkö tosiaan pysyä kunnolla selässä, joka vaatii lihaksia. Niin kuin sanoit. :D

  Hyvä postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että vihdoin pääsit lukemaan postausta tästä aiheesta! Mukavaa kuulla myös se, että olet näistä asioista samaa mieltä kanssani.

   Siun kannattaa viedä siun isäsi ratsastamaan ja vieläpä keventämään ravissa, sitten hän voi todeta uudelleen onko se todella urheilua vai ei. Kouluratsastus televisiosta katsottuna näyttää todellakin vain siltä, että siellä istuskellaan, ehkä se vähän, jopa siihen suuntaan meneekin, mutta se miten siihen istuskeluun ollaan päästy niin on sitten ihan toinen juttu. Se on vaatinut paljon sitä urheilua! Mitä ratsastus todellakin on!

   Poista
  2. Jep! 😂 Äitini vein viimekesänä ratsastamaan ja hän kyllä totesi että ei ole helppoa. :D mutta hän on kyllä ollut aina sitä mieltä että ratsastus on urheilua.

   Poista
  3. No jopas, ehkä sinun pitää viedä se jollekkin ratsastuskurssille, jossa joutuu oikein totisesti ratsastamaan!

   Poista
 14. Mukava huomata, että sinullakin on samoja ajatuksia kuin mulla! :) Koska omasta mielestäni mitään lajia ei voi tulkita sen paremmin urheiluksi kuin miksikään muuksikaan...
  Ja tosiaan, miten ihmeessä joku saa eläimen toimimaan mitenkään, jos ei siellä selässä tee mitään? Aika hauskoja niiden ihmisten väitteet, jotka yrittää sanoa, ettei ratsastus olisi urheilua :D
  On kyllä niin täyttä asiaa tää postaus, ja paljolti samaa asiaa, mitä munkin päässä liikkuu, oikeastaan kokonaan! :)

  Tää oli niin hyvä aihe, toivon todella, että tämän lukee sellaiset, jotka kuvittelee ratsastuksen olevan selässä istumista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep jep, kuin myös! Tuo lausahdus on kyllä niin totta: Miten ihmeessä joku saa eläimen toimimaan mitenkään, JOS ei siellä selässä tee mitään? - Eihän se hevonen suostu tekemään mitää, jos ei sitä pyydä mihinkään eikä tee siellä selässä tosiaan mitään.

   Kiitos vielä! Mukava, että aihe miellytti ja toivottavasti juuri joku sellainen väittäjä pääsisi vielä lukemaan tämän postausksen!

   Poista