-->

perjantai 7. heinäkuuta 2017

Ei se tippuminen kovinkaan kaukana ollut

Torstaina 29.6. oli kevätkauden viimeinen ratsastustunti. Nyt poneilla onkin luvassa kuukauden pituinen kesäloma, eli ratsastelut jatkuvat heti elokuussa. Meillä syyskausi alkaa ratsastusleirin merkeissä, koska opettajamme sairastumisen vuoksi se jouduttiin perumaan kesäkuulta ja siirtämään elokuulle. Mutta se siitä leiristä, nyt voidaan mennä tämän postauksen aiheeseen, eli kevätkauden viimeiseen ratsastustuntiin!

Edellisviikolla olimme toivoneet, että pääsisimme hyppäämään viimeisen kerran kunniaksi esteitä ilman satulaa. Toiveemme toteutui ja tunnilla pääsimme menemään kavaletteja/esteitä. Minulle, Alinalle ja Pihlalle annettiin taas vaihtoehdot, joista saimme valita keskenään, kellä kukakin menee. Tällä kertaa minulle valikoitui connemaratamma Fiona ja sillä olikin kiva mennä sillä pitkästä aikaa, vaikka olisinhan minä voinut Eetullakin mennä, mutta Pihla halusi sen, joten Fiona kävi minulle yhtä lailla.

Todella suuri kiitos ihanista kuvista Siirille, Iinalle ja Nealla! <3
Fiona oli jo minua edeltävällä tunnilla, joten menin sitten kuvailemaan ja katselemaan sitä tuntia. Siinä huomasin, että Fiona oli varsin laiska ja tavoitteeksi laitoin jo siinä vaiheessa, että poni liikkuisi hiukan reippaammin minun allani.

Kun kello löi kuusi ja edellinen tunti loppui, menin Fionan luokse ja hyppäsin selkään. Kyllä, pääsin sinne ihan itse ilman avustusta (yritin kyllä muutaman kerran ennen selkään pääsyä), paitsi edellinen ratsastaja piti ponista kiinni. Kun olin asettautunut selkään lähdin kävelemään kenttää ympäri. Jo siinä vaiheessa yritin saada Fionan liikkeelle.


Taas korvassa kasa teippiä ja korvanappi meinasi tippua silti korvasta.

Alkukäyntien jälkeen tulimme eräänlaista puomitehtävää ravissa, jossa oli kolme puomia ja niiden puomien välissä piti tehdä voltit. Ja aina joka toisella kerralla vaihdettiin suuntaa. (Laitan tuohon alle havainnollistamis kuvan, sillä tämän selittäminen on hiukan haasteellista.)

 Tehtävä oli hiukan haasteellinen minulle ja Fionalle, sillä voltit eivät saaneet olla kovinkaan isoja, koska melkeinpä heti vastaan jo tuli toinen puomi ja pitkillä sivuillakin oli esteitä, jotka olivat edessä. Ja tämän lisäksi Fiona taipui aika nihkeästi, mutta ehkä sieltä muutama hyvä voltti tuli, tai niin ainakin muistelisin. Ja ei sitä vauhtiakaan ollut erityisen paljoa vielä tuossa vaiheessa, mutta selässä istuminen oli minulle hiukan helpompaa hitaammassa ravissa, koska poni omaa hiukan pomputtavan harjoitusravin ja sen huomasi erityisesti silloin, kun vauhtia oli hiukan enemmän!


Tehtävä alkoi C-päädystä tiukalla käännöksellä ensimmäiselle puomille, jonka jälkeen voltti. Sitten jatkoimme seuraavan puomin yli, jonka jälkeen myös tuli tehdä voltti ja viimeisen voltin jälkeen viimeinen puomi, jonka jälkeen mentiin aina eri suuntaan, mihin edelliskerralla oltiin menty.

Kun kaikki olivat tehneet puomitehtävän tarpeeksi monta kertaa, jatkoimme ravia uraa pitkin vasemmassa kierroksessa. Meille laitettiin R-puolen pitkälle sivulle 6 ravipuomia, jotka sujuivat minun ja Fionan osalta muistaakseni hyvin, tai no, ainakin saimme Pamilta kehuja. Näin jälkeenpäin olen katsonut ravipuomien menoa videolta, niin Fiona pidensi askelta aika kivasti, jotta väliin ei sattuisi yhtään askelta ja niin se oli tarkoituskin. Hieno poni! Tässä vaiheessa tuntui myös siltä, ettei se vauhti ollut enää niin hidasta kuin edellisessä tehtävässä.

Ravipuomien jälkeen oli aika siirtää ponit käyntiin ja antaa pitkät ohjat. Tässä vaiheessa pidin myös juomatauon, sillä sää oli hyvin lämmin. Sillä aikaa, kun Pami muokkasi puomien paikkoja, me kävelimme kenttää ympäri ja odotimme innolla, sitä, että pääsisimme jo esteiden pariin!Käyntien jälkeen pääsimmekin tosi toimiin! Aloimme tulemaan kavalettirataa laukassa, jossa oli myös yksi lankku ja yhdessä vaiheessa vielä puomi. Ensimmäisenä ratana meillä oli rata, joka meni jotenkuten näin: pieni kavaletti M-E-linjalla, jonka jälkeen tiukan käännöksen kautta L-päädystä kavaletti, tiukka käännös puomille, jonka jälkeen myös kavaletti. Lopuksi vielä toisella pitkällä sivulla lankku, jos ette ymmärtäneet laitan vielä havainnollistamis kuvan tuonne alas!

Tämä rata ei mennyt niinkään putkeen osaltani. Fiona oli laukassa aika hidas, jonka takia se ei malttanut edes laukata. No ensimmäinen este tuli ihan hyvin, toinen jotenkuten ja sen jälkeen se siirtyi raviin, puomille se hyppäsi, joka ei ollut odotettavaa ja sen seurauksena tippuminen oli hyvinkin lähellä. Puomin jälkeinen kavaletti menikin tasapainoa hakiessa, jonka jälkeen se tasapaino tuli takaisin ja pääsimme hyvän hypyn kanssa viimeiselle lankulle!

Tulimme tämän radan vielä toisenkin kerran, johon lisäsimme jumppasarjan, jossa oli kolme pienikokoista pystyestettä. Tämä rata meni meidän osalta huomattavasti paljon paremmin ja vauhtiakin oli hiukan enemmän. Radan aikana sain kokea niin ihanan tunteen, kun poni oikein kiihdytti jumppasarjalle ja se ylitettiin ilman ongelmia.
Toivottavasti kuva havinnollistaa edes vähäsen ja nuo esteet eivät olleet noin tiivisti todellisuudessa. Tosiaan tuossa ensimmäisessä radassa oli kaikki muut paitsi jumppasarja ja toisessa kaikki, ja olin tuohon lankun paikalle kirjoittanut ajatuksissani muuri, koska lankku oli muuripalikoiden välissä. Ja pitänee vielä mainita, että nuo missä ei lue mitään on kavaletteja.

Aikaa oli vielä sen verran, että tulimme saman radan vielä uudelleen, mutta jätimme ensimmäisen esteen sekä puomin pois radasta ja minulle korotettiin lankku tuohon muuripalikoiden päälle, joka oli silloin vähän alta 60cm.

Muistikuvien mukaan tämäkin rata meni ihan hyvin, paitsi, että jumppasarjalle Fiona teki ennen ensimmäistä estettä yhden lisäaskeleen, joka tuli hiukan yllätyksenä, jonka jälkeen meinasin taas testata maanpintaa, mutta onneksi sain pidettyä itseni siellä selässä. Muuten rata meni hyvin, Fiona teki oikein kivoja ja mukavia hyppyjä, eikä lähtenyt esteille kaukaa, mikä on siltä hyvin normaalia.

Tämän radan jälkeen otimme vielä jumppasarjan ja ehkä siihen alle lankun. En tosiaan muista tulimmeko myös lankun, mutta ainakin jumppasarjan. Jumppasarja meni todella hyvin. Menimme Fionan kanssa sille hyvässä tempossa ja hypytkin osuivat hyvin kohdalleen! Huippu poni! Ja kaiken tämän lisäksi yllätyin, kun kuulin viimeisen esteen olleen hurjat 65cm. Eihän se iso muuten ole, mutta kumminkin oli se, sillä en ole koskaan kunnolla hypännyt esteitä ilman satulaa.
Joo... en meinannut tippua tai mitään!


Lopuksi esteiden hyppelyn jälkeen otimme loppuravit ja menimme vielä puomeja sekä teimme voltteja. Fiona oli taas siinä vaiheessa vähän hidas, mutta se tuntui allani oikein rennolta ja sillä oli
ihana mennä! Loppu ravit menivät siis hyvissä ja rennoissa merkeissä.

Ravailujen jälkeen otimme loppukäynnit, jotka saimme mennä naistensatulassa. Enkä meinannut tippua siinäkään, kun vain kerran. Lopuksi käänsimme ponit kaartoon ja tein vielä muutaman kerran sakset. Sitten talliin, hoidin Fionan ja menin viemään sen laitumelle. Laitumelle meno matkalla otin vielä muutaman kuvan yhdessä Fionan kanssa!
Tähän lopuksi pieni kooste video tästä tunnista! Videoon pääset tästä!Kokonaisuudessaan kevätkauden viimeinen tunti oli oikein ihana ja oli kiva mennä pitkästä aikaa ilman satulaa ja pitkästä aikaa myös Fionalla! Muutenkin koko kevätkausi oli oikein antoisa, mutta siitä ei nyt sen enempää, sillä siitä on tulossa kokonaan oma postaus.

Toivottavasti te piditte postauksesta? Olisi kiva kuulla, oletteko te päässeet koskaan hyppimään esteitä ilman satulaa ja mitä olette pitäneet siitä? Yritän joku päivä väsätä jonkun laista postausta, joten sitä siis odotellessa!

24 kommenttia:

 1. Iha sika hyvä postaus taas jälleen❤

  VastaaPoista
 2. Tosi Kiva postaus. Ite en oo hypännyt ilman satulaa.
  Hyvä lisä nuo kuvat tehtävistä/radoista, sillä niiden avulla ymmärssi paremmin tehtäviänne. Tosi Kiva tuo video 😊

  http://hevostytonelamaax.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi! Kannattaa kokeilla kyllä ilman satulaa hyppäämistä, jos siihen vaa saa mahdollisuuden, se on nimittäin oikein virkistävää ja hauskaa puuhaa! Ja jep, nuo kuvat tehtävistä oli ihan vain siksi, että lukijat ymmärtäisivät hiukan paremmin, miten tehtävä meni, sillä eihän noista selityksistä saa aina selkoa.

   Poista
 3. Ihanan pirteä postaus! Tää poni vaikuttaa tosi symppikseltä ja mukavalta. Plussaa oli, että kuvia oli paljon. Aina on kivempi lukea kun on paljon kuvia ja tekstiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Essi! Mukava poni onkin, varsinkin silloin, kun sitä vauhtia löytyy vähän enemmän. Ja kuvia oli paljon, koska kuvaajiakin oli monta, ja tykkään itse postauksista joissa on juuri niitä kuvia ja paljon!

   Poista
 4. Tosi kiva postaus! Kuvat oli kanssa tosi kivoja, ja hyvä että niitä oli paljon. Itse olen hypännyt ilman satulaa maastossa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Oona! Kuvia oli paljon, koska kuvaajiakin oli huikeat kolme ja itse tykkään lukea postauksia, joissa on juuri paljon niitä kuvia! Ja hui, tuo maastossa hyppääminen ilman satulaa onkin jo vähän hurjempaa touhua, mutta varmasti yhtä hauskaa kuin kentälläkin!

   Poista
 5. Tosi hauskalta näytti ja kuulosti! Itse olen hypännyt kavalettia ilman satulaa. Tosi kivasti kirjoitettu postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elsi! Hauskaa se kyllä olikin ja voisin hypätä joskus uudelleenkin ilman satulaa!

   Poista
 6. Taas niin ihanan positiivinen ja pirteä postaus, tykkäsin todella paljon! Ja Fiona näyttää niin kivalta vaikka olikin hieman hidas :)
  Varmasti hurja kiva tunti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurjan kiva ja hauska tunti meillä olikin, voisin kokea saman uudelleen vaikkapa heti! Ja jep, Fiona oli oikein mukava ratsastaa, yleensä saa odottaa jonkin aikaa, että sitä vauhti löytyisi edes vähäsen, nyt sitä löytyi aika kivasti, vaikka jäikin vielä hiukan hitaaksi!

   Kiitos kommentistasi!

   Poista
 7. Tää oli oikein kiva postaus, tuo videokin oli sopivan mittainen! Itse olen hyppinyt joskus pienempänä melko korkeitakin esteitä ilman satulaa, mutta nykyään hyppääminen on jäänyt täysin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi, hyvä että tykkäsit! No siun pitääkin kaivaa esteet esille ja alkaa hyppäämään ja vieläpä ilman satulaa, jos satulan kanssa alkaa kyllästyttämäään!

   Poista
 8. Hienosti toivuttu kyllä tuosta tasapainon menetyksestä, minä olisin varmasti jo tippunut! :D Tykkäsin tästä postauksesta, oli tosi kiva, että löytyi sekä runsaasti kuvia, ja vielä videokin! Tuo puomitehtävä oli kyllä tosi kivan näköinen, varmasti paljon hyötyä, kun pitää nopeasti kääntää ja huolehtia reitistä osuakseen taas keskelle seuraavaa puomia, ihan kuten esteilläkin.
  Teillä meni kyllä hienosti, hyvä, kun tunnista ja kevätkaudesta jäi kokonaisuudessaankin hyvät fiilikset, mahtijuttu! :)

  Minä hyppäsin silloin toukokuussa ilman satulaa, ja oli kyllä hyperkivaa- toivottavasti pääsisin pian uudelleen! :) Vielä täytyisi suorittaa SBL-kohta "hyppää ilman käsiä", joten sellaisia hurjuuksia odotellessa... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kiitti! Luulen kyllä, että sinäkin olisit siellä selässä pysynyt, kun silloin toukokuussakin teillä meni niin hyvin! Ja jep, tuo puomitehtävä oli kyllä kiva ja haasteellinen, mutta todella hyödyllinen.

   Tosiaan hyvä fiilis jäi, ja oli hyvä lähteä "kesälomalle" hyvän ratsastustunnin jälkeen. Mutta, kiitos kommentista taas, Siiri!

   Poista
 9. Tosi kiva ja pirteä postaus :) Olisin varmasti ite jo tippunut tossa vaiheessa! En ole päässyt vähään aikaan hyppäämään ilman satulaa joten luulisin että kentän hiekat olis sen tunnin jälkeen mun suussa ja vaatteiden sisällä :D Teiän meno näyttää tosi kivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Emma! Ilman satulaa on kyllä kiva hypätä, eikä siellä selässä pysyminen niin vaikeaa ollut. mitä muistelin, joten kyllä säkin varmasti pysyisit siellä selässä, etkä saisi kentän makeita hiekka pöllyjä suuhusi!

   Poista
 10. Todella mukava postaus, taas :D
  Tykkään todella paljon siitä, kun jaksat selittää tunnilla tehdyt asiat niin tarkasti ja yksityiskohtaisesti. Onneksi et tippunut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ida! Miusta yksityiskohtaisesti selitettyjä ratsastuspostauksia on paljon kivempi lukea, kun esimerkiksi sellaisia jossa kerrotaan yksinkertaisesti vain mitä tehtiin, joten siksi kirjoitankin näin.

   Poista
 11. Eikä, oli varmasti ihana tunti. Kuulostaa aika monipuoliselta. Tosi kiva postaus :)

  VastaaPoista