-->

perjantai 14. heinäkuuta 2017

Vinkit aloittelevalle bloggaajalle

Luulen ja tiedänkin, että siellä ruudun takana on monta lukijaa, jotka haluaisivat aloittaa blogin kirjoittamisen ja sellaisia, jotka ovat vasta aloittaneet blogin kirjoittamisen tai sitten jokin muu bloggaaja, joka haluaa vain lukea minun vinkkini blogin pitämiseen ja muutenkin blogin suhteen! Tässä postauksessa olisi tarkoituksena jakaa minun vinkkejäni bloggaajille ja varsinkin blogin vasta perustaneille.

Ensinnäkin, kun aloitat bloggauksen ja perustat blogin, on mielestäni tärkeää miettiä blogille aihe. Eli mistä blogi kertoo esim. ratsastus, koirat, valokuvaus, lifestyle... Ja, kun aihe on keksitty niin se helpottaa siinä mielessä, että tiedät, mistä kannattaa kirjoittaa ja mitä blogisi tulee sisältämään. Mielestäni blogia on kiva seurata, kun tietää blogin aiheen ja sen mitä blogi pitää yleisesti ottaen sisällään.

Aiheen keksinnän jälkeen olisi aika keksiä blogin aihetta kuvaava, omanlainen ja massasta erottuva nimi. Yleensä nimen keksiminen on hiukan haasteellista puuhaa ja aina se ensimmäinen idea ei välttämättä ole se kaikista parhain idea. Kannattaa siis miettiä useita erilaisia vaihtoehtoja blogin nimeksi! Ja aina, kun keksit mielestäsi hyvän nimen, kannattaa googlettaa, ettei saman nimisiä blogeja löydy. Yrittäkää välttää massa nimiä, eli mm. nimiä, joissa on matkassa, team tai unelmissa -sanoja. Sellaisia nimiä on hevosblogi maailmassa niin paljon, ettei niitä tarvitsisi olla enää yhtään enempää. Muistakaahan myös, että blogin nimi saattaa vaikuttaa siihen, klikkaako lukija itsensä blogiin edes sisälle. Kiinnostusta herättävä nimi siis kannattaa!


Kun blogille on keksitty nimi ja se on luotu haluamalleen pohjalle, on aika tehdä jonkinlaista ulkoasua. Bloggerillahan  on valmiiksi ulkoasuja, jotka toimivat jollaintapaa ihan hyvin ja niiden kanssa pääsee jo aika pitkälle, paitsi bloggerilla ei ole bannereita, joka on aika iso osa blogin ulkoasua ja siihen kiinnittyy ensimmäisenä huomio, kun saapuu blogiin. Mutta jos oikein intoa riittää niin blogista saa oikein kivan kokeilemalla koodailua ja yrittämällä itse, suosittelen! Blogin ulkoasu pystyy säätelemään teema -> muokkaa ja sieltä ihan vain klikkailemalla ja kokeilemalla. Hyviä koodeja löytyy esimerkiksi Blogi koodeja -blogista ja muualta internetistä ihan vain googlettamalla.

Jos ulkoasun suhteen tilanne näyttää niin heikolta, ettei minkään näköistä miellyttävää ulkoasua synny, niin kannattaa ihan rohkeasti kysyä, vaikkapa joltain bloggaajalta, haluaisikohan hän tehdä ulkoasun juuri sinulle. Blogimaailmassa on todella paljon henkilöitä, jotka tekevät todella upeita tuotoksia, ja vieläpä ilman mitään maksua, ihan ilmaiseksi. Itselläni ei esimerkiksi ole tarpeeksi kykyjä, ainakaan vielä, tekemään ulkoasua omaan blogiini, joten viimeiset kolme ulkoasua + yksi banneri ovat olleet ihan muiden käsialaa. Kannattaa siis vain kysyä rohkeasti, jos haluat jonkun muun tekevän ulkoasun blogiisi. Seuraavana on esimerkkinä muutaman blogin bannerisivusto, josta voit esimerkiksi kysellä ulkoasua tai sitten, vaikka vain banneria: Aloittelijasta Kilparatsastajaksi -blogi, Ponivoimat pelissä -blogi, Yhdessä unelmiin -blogi ja Ravuriksi- blogi.

Minun mielestäni ulkoasussa on tärkeintä, että se on yksinkertainen, mutta hieno ja siitä huomaa, ettei sitä ole tehty vain hutaisemalla. Värimaailma ei saa olla silmille hyökkäävä. Itse suosin eniten vaaleita värejä. Tausta on selkeä, eikä siinä ole mitään hirvittävän sotkuisia kuvioita. Kuvat ovat laadukkaita ja ulkoasun tekstien fontit eivät vaihtele jokaisessa mahdollisessa kohdassa. Ja vielä viimeisenä, ulkoasusta kannattaa tehdä oman näköinen ja sellainen, mistä itse pitää. Aluksi koodaaminen ja muu sellainen saattaa tuottaa tuskaa ja haasteita, mutta muistakaa se, että harjoitus tekee mestarin!Kun ulkoasu on saatu kuntoon, olisi ehkä korkea aika alkaa kirjoittamaan postausta blogiisi. Jos kyseessä on ensimmäinen postaus, kannattaa kertoa siinä hiukan itsestään ja siitä, mitä blogi tuo tullessaan ja mitä se pitää sisällään. Tämä ja kaikki muutkin postaukset kannattaa kirjoittaa huolella, eikä hutaisemalla. Huolellisuuden lisäksi kannattaa myös tehdä siitä mahdollisimman mielenkiintoinen, että lukija jäisi seurailemaan blogiasi vähän pidemmäksikin aikaa.

Postauksia lukiessa lähes kaikki kiinnittävät huomiota oikeinkirjoitukseen. Se on yksi niistä asioista, johon oikeasti kannattaa kiinnittää huomiota, ihan toden teolla. Et varmaan itsekkään jaksa/halua lukea tekstiä, jossa on koko ajan kirjoitusvirheitä, pilkut, pisteet yms. puuttuvat tai sitten, ei ole isoja kirjaimia. Ymmärrän kyllä sen, että jos pilkkuja ja niiden paikkoja ei ole opetettu kunnolla, niin ne saattavat puuttua, mutta, sitten voitkin kysyä jotain vanhempaa oikolukemaan tekstisi, eli tarkistamaan mahdolliset virheet. Toinen hyvä vaihtoehto on käyttää netissä olevaa oikolukija palvelua Oikofixiä! Sinne pitää kopioida ja liittää teksti ja sitten painaa tarkista ja se näyttää aika lailla kirjoitusvirheet ja myös pilkkuvirheet. Kaikkia virheitä oikofix ei välttämättä löydä, mutta senpä takia sinun kannattaa lukea postaus vielä useampaan kertaan läpi tai sitten pyytää jotain muuta lukemaan se.

Jos teksti onkin kirjoitusvirheetöntä, se voi silti olla haasteellista luettavaa esimerkiksi, jos lauseet ovat muotoiltu hassusti, eikä niitä ymmärrä. Joskus huomaa myös postauksissa lauseita, joidenka sanajärjestys voisi olla toisenlainen esimerkiksi näin: "Kävin kaupassa torstaina ja minä ostin omenan sieltä." "Torstaina kävin kaupassa ja minä ostin sieltä omenan.". Noista kahdesta esimerkistä huomaatte varmasti, kumpi on parempi vaihtoehto. Myös vanhoja postauksiani lukiessa huomasin, että kannattaa kirjoittaa lauseita, siten, että lauseiden asiat eivät pomppelehdi, kokoajan. Esimerkiksi näin: "Keskiviikkona ratsastin ponilla. Minulla oli paljon kuvaajia. Poni oli ihana!".


Olette varmasti huomanneet, että blogissani teen kappalejaot aina, siten, että kappaleiden väliin tulee ihan kokonaan tyhjä rivi. Näin blogin lukeminen on huomattavasti helpompaa. Älä siis tee kappalejakoja sisennyksellä blogiin. Muista myös vaihtaa aina kappale, kun asiakin vaihtuu ja älä tee missään nimessä liian pitkiä kappaleita. Pitkät kappaleet ovat mielestäni jokseenkin raskas lukuisia.

Itse suosin tasattua tekstiä, eli ei keskitettyä tekstiä. Sen lukeminen pidemmillä pätkillä on todella inhottavaa ja vaikeaa, joten kannattaa tasata tekstit! Minä käytin aiemmin tasaus vasemmalle, mutta nyt viimeisimmissä postauksissa olen käyttänyt sitä tasausta, joka tasaa tekstin molemmin puolin, eli bloggerissa ihan alin vaihtoehto. Tasauksen avulla teksti näyttää paljon siistimmältä ja sitä on ehkä helpompi lukea.

Vielä postauksien tekstiin liittyen: tee sellaista tekstiä josta itse pidät ja, jota voisit itsekin lukea muiden blogeista. Kirjoita mahdollisimman monipuolisesti, sillä se tuo lisää lukijoita, jos on erilaisia tekstiä. Mielenkiintoa herättävä teksti on aina vain pelkkää plussaa! Mielestäni on myös tärkeää, että postauksia tulee mahdollisimman aktiivisesti. Melkein unohdin jo, mutta puhekieli on ehdoton ei!


Olette varmasti huomanneet, että kuvat ovat todella suuressa osassa blogeja. Niitä on ulkoasuissa, postauksissa, sivuilla, ja no, oikeastaan, kaikkialla. Voisin jopa väittää, että jos blogissa ei ole kuvia, lukijamäärätkään eivät ole mitään päätä huimaavia.

Minun mielestäni jokaisessa postauksessa pitäisi olla edes yksi kuva, mielellään enemmän. Kuvien pitäisi olla hyvälaatuisia ja kaikista parhain olisi, jos kuvat olisivat järjestelmäkamera laatua, eikä puhelimella otettuja kuvia. Tosin voihan ne puhelimellakin otetut kuvat olla hyvä laatuisia, jos puhelimessa on hyvä kamera, mutta yrittäkää silti saada kameralla otettuja kuvia blogeihinne, koska se on aina parhain vaihtoehto!

Kun hyvät kuvat on otettu ja ne ovat julkaisukelpoisia, kannattaa ensin muokkailla tarvittaessa niitä julkaistavia kuvia ennen blogiin laittoa. Kuvista saa aika kivoja säätelemällä esimerkiksi valoitusta ja kontrastia, mutta säätely kannattaa jättää hyvin vähäiseksi, ettei kuvista tule ihan luonnottomia. Sitten, kun muokkailu on hoidettu, sen jälkeen kuvia kannattaa laittaa tekstipätkien väliin postaukseen. Mielestäni paras on, kun tekstien sekaan on laitettu aina kuvia, eikä kaikki kuvat ole postauksen alussa, lopussa, tai sitten keskellä.


Kuvia laittaessa ja blogiin julkaistessa kannattaa huomioida se, missä koossa laitat kuvat blogiin. Joku ehkä ajattelee, ettei koolla ole niinkään väliä, mutta kyllä sillä on. Kuvien katseleminen on ärsyttävää, kun ne ovat pienessä koossa, koska silloin kuvat pitää klikata erikseen auki, että ne näkee tarkemmin. Kun kuvat ovat taas suuressa koossa, kuvien katselu onnistuu oikein hyvin, ilman ylimääräisiä klikkailuja. Laita siis postauksiisi kuvat aina koossa erittäin suuri!

Tähän loppuun haluan vielä sanoa, että muiden blogeja selailemalla saat paljon inspiraatiota ja erilaisia ideoita oman blogin suhteen. Kannattaa siis selailla paljon erilaisia blogeja. Mutta muistathan, ettei kannata, eikä myöskään saa matkia. Siitä on enemmän ehkä haittaa, kun hyötyä!

Yhteenveto postauksesta:


- Keksi blogille sitä kuvaava, omanlaatuinen, mielenkiintoa herättävä ja massasta erottuva nimi
- Jos itse et osaa tehdä esimerkiksi ulkoasua voit pyytää, jonkun muun tekemään sen
- Oikolue tekstisi ja tarkista kirjoitusvirheet
- Älä käytä postauksissa puhekieltä
- Julkaise blogiin laadukkaita kuvia
- Kuvat kannattaa muokata ja julkaista koossa erittäin suuri

Löydättekös kuvasta ponin?

Olisi kiva kuulla, oliko tästä vinkkipostauksesta teille yhtään hyötyä? Vai kenties puuttuiko tästä jotain? Ajattelin tehdä vielä toisen osan jossain välissä, joten jos kaipaat jostain vielä vinkkejäni niin pistäisitkö kommentteihin, että mistä! Toivottavasti tykkäsitte postauksesta ja toivottavasti edes jollekkin oli hyötyä tästä. Olisi kiva kuulla kommenteissa mitä piditte! Ens postaukseen!

28 kommenttia:

 1. Tälläinen vähän erilainen postaus oli oikein mukava! Tosi selkeästi kirjoitettu ja mukavaa luettavaa! Ja löysin ponin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elsi! Mukava, että pidit ja oli helppo lukuista, jos kerta selkeää tekstiä oli!

   Poista
 2. Tykkäsin tästä postauksesta todella paljon :) Vinkit oli tosi olennaisia ja hyödyllisiä ja auttaa varmasti monia. Itekin oon vähän tässä miettinyt että pitäisikö jo kohta aloittaa taas kirjoittelemaan omankin blogin puolelle ja nämä vinkit auttaa suuresti alkuun pääsemisessä:) Huomaa kyllä että postaukseen on käytetty aikaa ja vaivaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elsa! Mukava kuulla, että nämä vinkkini olivat hyödyllisiä! Kannattaa vain ihmeessä aloittaa se kirjoittelu, lukisin ainakin ihan innoissaan blogiasi! :)

   Poista
 3. Tämä oli kyllä todella hyvä idea! Vaikka olen itsekin aikaisemmin blogannut, sain paljon apuja nykiseen blogiini.

  Olisi kiva tietää koodeista vähän enemmän, kuinka paljon ja millaisia koodeja erilaisiin blogityyppeihin sinusta sopii.

  karvakorvanvierella.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Siiri! Hyvä, että oli hyötyä ja apua! Pitää vielä katsoa noiden koodien kanssa, sillä olen aika huono itsekkin niiden kanssa, mutta yritetään!

   Poista
 4. Tää oli tosi kiva postaus, mulle oli ainaki tosi paljo apua😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Hyvä, että oli apua, niin se oli tarkoituskin!

   Poista
 5. Olen blogannut lähes neljä vuotta, mutta sain tästä ihan älyttömästi inspiraatiota omaan blogiini! Huomasin että blogini ei ns. 'täytä hyvän blogin vaatimuksia' joten tämän postauksen pohjalta tulee uudistusta ja panostusta enemmän! Saat ehdottomasti kunniamaininnan postauksessa missä ilmoitan uudistuksesta! ❤ Ps. Rakastan sun blogia ihan hirveesti se on tosi hyvä!!!

  ponivoimatpelissa.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ihana kuulla! Äläs nyt, ei nämä mitään hyvän blogin vaatimuksia ollut, sillä minusta mikä vaan voi olla hyvä blogi! Mutta niin ihana, jos tästä oli paljon hyötyä ja sait inspiraatiota! Kiitos paljon vielä Eevi!

   Poista
 6. Tosi kiva postaus! Itse olen vasta reilut puoli vuotta pitänyt blogia, ja kun sen aloitin olisi todellakin kannattanut lukea joku tälläinen postaus, sillä blogini ei todellakaan täyttänyt näitä "ehtoja" :D

  viisiaskellajia.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihla! Varmasti se olisi siinä vaiheessa ollut hyödyllistä, minulle, sinulle ja monelle muullekkin!

   Poista
 7. Hyviä vinkkejä! Uskon, että näistä on apua varmasti niille, ketkä miettivät blogin kirjoittamista ja sen aloittamista. :)

  vinuski.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, toivottavasti olisikin ja se tässä vähän myös tarkoitus olikin!

   Poista
 8. Tämä oli kyllä ihan huippu postaus, sain itsekin tästä ideoita ja parannusehdotuksia myös omaan blogiin! :) Kerroit ja ilmaisit omat mielipiteesi kyllä todella hyvin, ja kaiken lisäksi sulta löytyy oikein hyviä vinkkejä!
  Ja voin kyllä sanoa, ettei mun blogi todellakaan täytä näitä juttuja! :D Eli myös tosi hyödyllinen postaus pitempään bloganneillekin, kiitos tästä! ♥

  Nuo kuvat on ihania ja joo, löysin ponin! :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lyydia! Ihana kuulla, että postaus oli hyödyllinen ja vinkit olivat hyviä! Ja kyllä sun blogi täyttää, tai jos ei vielä niin varmasti vähän ajan päästä!

   Poista
 9. Komppaan Lyydiaa, todella hyödyllinen postaus pidempäänkin bloganneille ja tee ehdottomasti toinenkin osa! Jossakin osassa tai muussa postauksessa olisi kiva, jos siinä olisi lainauksia jostakin vanhoista postauksistasi ja sitten kirjoittaisit siitä, mitä virheitä tms. siinä olisi ja mitenkä nykyisin kirjoittaisit sen :) Sain tästä parannusehdotuksia omaankin blogiin huisisti, mahtava postaus. Ja löysin ponin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aamu! Hyvä kuulla, että tästä hyötysi myös pidempää bloganneet ja erityisesti sinä°!

   Kiitos ehdotuksesta, pistetäänkin mietintään mitä se toinen osa mahtaakaan sisältää!

   Poista
 10. Tää oli hyvä, komppaan kaikkia ylläolevia. Tosi hyvä tuo yhteenveto aiheesta loppuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Katri! Hyvä ja kiva kuulla, että tuo loppu yhteenveto oli hyvä!

   Poista
 11. Tykkäsin! Hyviä vinkkejä ja tosijuttuja. Selkeyttää myös blogin perustamisen hahmottamista, kun olit laittanut tämän tällä tavalla jäsennellysti vaiheittain ja vinkit oli myös perusteltu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukava kuulla! Uskoisinkin, että blogin perustaneita hyödytti tämä ainakin jollaintapaa, toivottavasti. Kiitos kommentista!

   Poista
 12. Tosi hyviä vinkkejä! Tykkään sun tavasta kirjoittaa. Ja oot tosi aktiivinen(hyvä juttu).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ano! Kiva, että kirjoitustyylini miellyttä ja samoin aktiivisuus täällä blogissa!

   Poista
 13. Tosi monipuolinen postaus! Toivottavasti moni aloitteleva bloggaaja eksyy tänne ja lukee kyseisen postauksen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Essi! Varmasti olisi monelle aloittelijalle hyvä, jotta saisi vähän vinkkejä blogin perustamiseen!

   Poista