-->

perjantai 8. joulukuuta 2017

Joulukalenteri luukku 8: Haastattelussa Pauliina Swindells ja kenttäratsastus


Tänään joulukalenterin kahdeksannessa luukussa pääsette lukemaan hieman erikoisempaa postausta ja sen myötä tutustumaan suomalaiseen kenttäratsastajaan Pauliina Swindells:iin. Tänään siis haastattelupostaus Pauliinasta sekä hänen harrastamastaan hevosurheilulajista kenttäratsastuksesta!

Kenttäratsastus on ratsastuksen kuninkuuslaji, joka koostuu kolmesta eri osakokeesta, jotka ovat koulu, rataeste ja maasto. Kisoissa voittaja on se, kenelle on tullut vähiten miinuspisteitä näistä kaikista kolmesta osuudesta.

Koulukokeessa ratsastetaan annettu kouluohjelma kuten koulukisoissakin. Kouluratsastuksessa kokonaistulos muutetaan miinuspisteiksi ja ratsukko tavoittelee mahdollisimman pientä miinuspistemäärää. Rataestekokeessa puomin pudotuksesta tulee neljä miinuspistettä, kiellosta neljä miinuspistettä ja toisesta kiellosta hylkäys. Rataestekokeessa on enimmäisaika ja yliajasta tulee 1 miinuspiste sekuntia kohden. Maastokokeessa tulee taas yhdestä kiellosta 20 miinuspistettä ja jos toinen kielto tulee samalle esteelle, niin siitä 40 miinuspistettä ja kolmannesta hylkäys. Yliajasta maastokokeessa tulee 0.4 miinuspistettä per sekunti.


Kuva on otettu viime kesänä Puolassa EM-kisoissa ja siinä esiintyy Pauliina ja Ferro S
Kuvan ottanut: Heidi Lammi

Pauliina Swindells on Turusta kotoisin oleva 36-vuotias hevosalan ammattilainen ja kenttäratsastaja.  Hän muutti Englantiin vuonna 2010 ja siellä Pauliina toimii seitsemäntoista hevosen yksityistallissa tallimestarina. Hänen toimenkuvaansa kuuluu myös ratsuttajan työ sekä valmentaminen. Kaiken tämän lisäksi Pauliina kilpailee kenttäratsastusta CIC/CCI3* tasolla. (CIC formaatti on kansainvälinen lyhyt kisa, jossa ratsastetaan ensimmäisenä kouluosuus, jonka jälkeen rataesteet ja viimeisenä maasto-osuus. CCI formaatti on pitkä kisa eli eläinlääkäri tarkistaa hevoset ennen kilpailun alkua, jossa hevosen tulee liikkua puhtaasti ja näyttää terveeltä, jotta voi jatkaa kisassa. Sen jälkeen on koulu, maasto ja uusi eläinlääkärin tarkistus (jos hevonen ei liiku puhtaasti, siitä seuraa hylsy) ja viimeisenä on rataesteet.)

Pauliinan ratsastusura alkoi hänen lopetettuaan muodostelmaluistelun 12-vuotiaana, jolloin hän muutti perheensä kanssa lähelle tallia. Siellä hänellä oli mahdollisuus päästä ratsastustunneille. Hän vietti paljon aikaa tallilla karsinoita siivoten, hevosia hoitaen ja ruokkien sekä muita tallipuuhia tehden. Hän pääsi myös taluttamaan ratsastajia tunneilla, minkä avulla hän sai kerättyä itselleen ilmaisia ratsastustunteja.

Brave Piglet "Nasu" oli Pauliinan ja hänen siskonsa ensimmäinen oma hevonen, jonka he saivat Pauliinan ollessa 16-vuotias. Nasu oli tehnyt tuntihevosen hommia, mutta se ei soveltunut tuntihevoseksi lainkaan. Alkuun Nasu oli hieman haastava: rataesteillä se harrasti keilaamista, koulussa Nasu oli jännittynyt ja maastossa vesiesteillä ja haudoilla oli ongelmia. Kaiken lisäksi Pauliinan ensimmäisissä kenttäkisoissa hän tipahti maasto-osuudella esteiden välillä. Kolme vuotta kului ja sen jälkeen Nasun kanssa homma alkoikin sujua. Pauliina ja Nasu voittivat junioreiden SM-kultaa vuonna 1999, Senioreiden SM-kultaa vuonna 2000 ja nuorten EM-joukkueelle pronssia vuonna 2001. Pauliina aloitti Nasun kanssa kenttäratsastusuransa ja sillä tiellä hän on edelleen.

Kuvassa Pauliina ja Ferro S
Kuvan ottanut: Jim Swindells

Tällä hetkellä Pauliinalla on kaksi omaa hevosta, joista molemmat kisaavat kenttää. Toinen hevosista on Maurice the Dude eli Dude. Dude on 7-vuotias ja se kilpailee tällä hetkellä CIC/CCI1* tasolla. Toinen hevosista on Ferro S. eli Ferro. Ferro on 12-vuotias ja kilpailee CIC/CIC3* tasolla. Molemmat hevosista asuvat samassa paikassa Pauliinan kanssa eli Englannissa, Lingfield Surreyssa. Pauliina muutti Englantiin, koska se on kenttäratsastuksen mekka. Suurin osa huippuratsastajista asuu Englannissa, joten joka kerta kisoissa pääsee kilpailemaan huippuratsastajia vastaan. Se onkin Pauliinan mielestä paras tapa kehittyä!

Kenttäratsastuksen pariin Pauliina päätyi lajin monipuolisuuden takia. Pauliinan läheiset ovat tukeneet häntä lajivalinnassaan aina 100%, vaikka tiedossa onkin ollut, että lajin parissa voi tapahtua kaikenlaista. Hän pitää lajista, koska kilpailu ei ole ohi, ennen kuin kaikki kolme osakoetta on suoritettu. Parasta kenttäratsastuksessa on kuitenkin yksinkertaisuudessaan kaikki, ihmisistä kilpailuihin. Pauliinan suosikki osuudeksi on valikoitunut maasto-osuus, koska siitä saa paljon  adrenaliinia.

"Parasta on kaikki. Ihmiset, hevoset, valmentautuminen,
kilpailut. Se on elämäntapa, ei harrastus/työ"


Kuvassa Pauliina ja Maurice the Dude
Kuvan ottanut: Ultimate imagines

Hevosten kanssa sattuu ja tapahtuu jonkin verran ja niiltä tapauksilta Pauliina ei ole välttynyt. Häneltä on murtunut selkä, käsi ja kylkiluita, puhjennut keuhko sekä olkapää mennyt pois sijoiltaan 5 kertaa. Pauliinan onneksi nämä kaikki tapaturmat ovat sattuneet kotona harjoittelutilanteissa tai hevosia käsitellessä. Hänelle ei ole koskaan tullut tapaturmien aiheuttamia kammoja ja hän on toipunut onnettomuuksistaan pysymällä hevosten selästä pois niin kauan kuin parantuminen on kestänyt.

Vaikka Pauliinalle on sattunut kaikenlaista, silti hän on jatkanut lajiaan. Hevoset motivoivat häntä kehittymään ja jokaisena päivänä oppii jotain uutta hevosten kanssa. Huippuratsastajat motivoivat Pauliinaa kehittymään. Maailmalla on paljon huippuratsastajia, joita Pauliina ihailee. Niitä ovat mm. Michael Jung, Andrew Nicholson, Chris Burton, Jonelle Price, Oliver Townend ja Tina Cook.

"Elämästä ei selviä ilman vastoinkäymisiä, mutta nehän vain vahvistavat! Kenttäratsastus on avannut minulle paljon uusia ovia ja olen tavannut paljon mahtavia ihmisiä!"

Kuvassa Pauliina ja Ferro S ja kuva on otettu Puolan EM-kisoista
Kuvan ottanut: Heidi Lammi

Pauliina on kilpaillut kenttäratsastuksen parissa n. 20 vuotta. Hän aloitti kisauransa Suomessa, mutta sen jälkeen hän alkoi kisata maailmalla. Ruotsi, Tanska, Viro, Saksa, Ranska ja Belgia ja moni muu maa tulivat tutuiksi kenttäratsastuskisojen myötä. Englantiin muutettuaan hän on päässyt kisaamaan myös siellä.  Pauliinalla on ollut menestystä matkassa ja hän on saanut paljon kansallisia ja kansainvälisiä voittoja sekä sijoituksia. Niiden lisäksi hänellä on kolme SM-mitalia, PM-joukkuemitaleja ja EM-joukkuemitali. Viime kaudella hän kilpaili senioreiden EM-kilpailuissa ja tulevana kautena hänellä on tavoitteena MM-kilpailut.

Kilpailut ovat rankkoja koetuksia, minkä vuoksi hevoset eivät yleensä kilpaile kuukaudessa 2-3 kisaa enempää. Kun hevonen on kisannut CCI kisan, se saa kisojen jälkeen yleensä seuraavan kuukauden ajan hieman kevyempää treeniä, jotta lihakset, nivelet ja jänteet palautuvat. Kisoihin valmistautuminen aloitetaan jo talvikaudella perustreenin merkeissä ja lähempänä kisakautta on enemmän lajiharjoittelua, johon kuuluu mm. koulu-, este- ja maastotreeni sekä myös laukkatreeniä. Kun kokonainen kisakausi on kisattu, hevoset saavat parin kuukauden loman, jonka jälkeen kaikki alkaa alusta.

Kuva Puolan EM-kisoista ja kuvassa Pauliina ja Ferro S
Kuvan ottanut: Heidi Lammi

Kenttäkisoja järjestetään ympäri maailmaa, myös Suomessa. Tosin Suomessa olosuhteet ovat suhteellisen rajalliset, koska Suomen kesäkausi on niin lyhyt. Kansallisella tasolla pystyy kilpailemaan Suomessa, mutta jos haluaa mennä kansainvälisiin kilpailuihin, niin sitten pitää suunnata Suomen ulkopuolelle, yleensä Keski-Eurooppaan. Kisoissa käydään yleisesti ottaen 2-3 kertaa kuukaudessa yhdellä hevosella.

Jotta kenttäratsastus olisi turvallista hevoselle ja ratsastajalle, niin sitä varten tarvitaan monenlaisia varusteita. Koulussa ja esteillä ratsastaja tarvitsee ratsastustakin/frakin, kypärän/silinterin, kisapaidan ja -housut, saappaat, kannukset, hanskat ja raipan. Hevonen tarvitsee koulussa suitset, kuolaimet, valkoisen huovan, korvahupun, koulusatulan, vyön ja suojat verryttelyyn. Esteille hevonen tarvitsee suitset, kuolaimet, martingaalin/rintaremmin, estesatulan, panssarivyön, estesuojat, huovan ja korvahupun. Maastossa hevosen varustus on pitkälti sama kuin esteillä, mutta siihen tarvitaan lisäksi maastosuojat. Ratsastajalle tarvittavia varusteita maasto-osuudelle on maastokypärä (ilman lippaa), kypäräsilkki, turvaliivi/paukkuliivi, pitkähihainen paita, kisahousut, saappaat, raippa, hanskat ja kello.

Kuvassa Pauliina ja Maurice the Dude
Kuvan ottanut: Ultimate imagines

Eri osuuksien treenaamisen Pauliina toteuttaa yleensä hevosten heikkouksien mukaan. Nuorilla hevosilla hän treenaa enemmän maastoesteitä, jotta hevoset tottuisivat kaikenlaisiin kiinteisiin tyyppiesteisiin, esimerkiksi vesiesteet ja haudat voivat tuottaa helposti ongelmia. Vanhemmat ja tottuneemmat hevoset käyvät yleensä pari kertaa maastotreenissä, jonka jälkeen on vain kisoja. Jotkut hevoset tarvitsevat enemmän koulutreeniä, kun taas toiset rataestetreeniä ja jotkut saattavat tarvita laukkatreeniä tai kisaharjoittelua. Pauliinan mielestä kaikessa mennään hevosten ehdoilla.

"Treenaan eri osuuksia riippuen hevosen heikkouksista."

Kenttäratsastuksessa kovaa vauhtia ei saa pelätä. Maasto-osuudella nopeus voi olla parhaimmillaan yli 40km/h, mutta isoille ja kiinteille esteille täytyy kumminkin hidastaa. Kiinteät ja isot esteet  aiheuttavat Pauliinalle perhosia vatsaan, mutta se kuuluu asiaan ja hänen mielestään se on vain hyvä asia, sillä silloin tulee ratsastettua paremmin, kun arvostaa esteitä. Pauliinalle helpoimpia esteitä ovat yksittäiset isot esteet ja vaikeampia puolestaan tekniset ja kapeat yhdistelmäesteet.

Kuvassa Pauliina ja Ferro S Puolassa EM-kisoissa
Kuvan ottanut: Heidi Lammi

Pauliina tekee kenttähevostensa kanssa kaikkea: koulua, esteitä, maastoilua, maastoesteitä, laukkatreeniä ja meressä kahlailua. Pauliina pitää erityisesti hevosista, jotka ovat reippaita ja rakastavat kilpailua. Hänen mielestä ihanteellinen kenttähevonen on hevonen, jolla on riittävästi täyttäverta, jotta laukkaaminen onnistuu. Tärkeänä hän pitää myös liikettä, hyppyä ja rohkeutta.

"Pidän reippaista hevosista, jotka rakastavat kilpailemista."

Tähän loppuun vielä tsemppiviesti Pauliinalta hevosten harrastajille:

"Tsemppiä kaikille kenttäratsastajien aluille (ja miksei muillekkin!)! Periksi ei saa antaa! Jos ikinä saatte mahdollisuuden lähteä katselemaan kenttäkisoja, menkää Badmintoniin alkuvuodesta tai Burghleihin loppuvuodesta. Ovat aivan mahtavia kisoja!!"

Kuvassa Pauliina ja Ferro S
Kuvan ottanut: Heidi Lammi
Kiitos paljon Pauliinalle, että sain mahdollisuuden haastatella sinua! Oli kiva päästä kuulemaan ja oppimaan, mitä se kenttäratsastus oikeasti on. Haluan toivottaa Pauliinalle vielä hyvää ja menestyksekästä uraa sekä mukavaa joulun odotusta!

Toivottavasti tykkäsitte historian ensimmäisesta haastattelupostauksesta. Ainakin tämän toteuttaminen oli oikein mukavaa ja erilaista kuin muiden postauksien, joten jatkossakin voisin toteuttaa tällaisia. Kertokaahan kommenteissa, mitä piditte! Huomenna seuraavan luukun parissa!

8 kommenttia:

  1. Tosi hyvin kirjoitettu ja mielenkiintoinen haastattelu! Hyvä kun tämä oli toteutettu tarinamuodossa, niin oli paljon kivempi ja sujuvampi lukea, sillä en itse tykkää sellaisisya kysymys-vastaus tyyppisistä haastatteluista. Tämä oli aika pitkä, mutta mielenkiinto säilyi silti hyvin loppuun asti. Odotan innolla jos teet lisää haastatteluja, täällä ois yks vapaaehtonen askellajiratsastaja jos joskus haluisit haastatella! :

    viisiaskellajia.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Pihla! Itsekin pidän paljon enemmän tarinamuodossa olevista haastatteluista, sillä niistä saan itse ainakin paljon panostetumman kuvan verrattuna kysymys-vastaus haastatteluihin.

      Mukava kuulla, että postauksessa säilyi pituudesta huolimatta mielenkiinto! Varmasti tulen tulevaisuudessa toteuttamaankin näitä haastatteluita, mutta pitää vähän katsoa, mistä lajeista ja ketä meinaankaan haastatella.

      Poista
  2. Tämä oli mielenkiintoinen ja hyvä postaus! Nyt sai oikeasti aika paljon kiinni kenttäratsastuksesta, ja mitä se oikeasti on. Hyvä postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Alina! Tätä tehdessä itsekin sain kiinni, mitä se kenttäratsastus oikeasti on ja mukava kuulla, että joku muukin sai!

      Poista
  3. Olipas tää mielenkiintoinen ja hyvin toteutettu postaus! Tässä oli yllättän paljon uutta asiaa kenttäratsastuksesta ainakin mulle! :) Laji on toki jäänytkin hiukan pimentoon jostain syystä :D Jokatapauksessa, musta tää oli oikein kiva postaus ja tällaisia olisi mahtava lukea jatkossakin!

    welifedream.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Suvi! Näitä haastatteluja tulee varmasti vielä joskus tulevaisuudessa, mukava kuulla, jos ne kelpaavat! Itsellenikin valkeni aikapaljon kaikkea uutta tätä postausta tehtäessä ja on kyllä pakko todeta, että jokseenkin upeaa, että voi oppia, niin paljon uusia asioita pelkän haastattelun myötä.

      Poista
  4. Superhyvä postaus! :) Tosi selkeästi kerroit kuulemastasi, ja vaikka tekstillä olikin pituutta, ei se ollut yhtään työlästä tai tylsää luettavaa. Oli myös hyvä, kun olit selittänyt auki esimerkiksi tuon kisatyypin, että mitä se oikein tarkoittaakaan :) Tykkäsin ihan tosi paljon, lisää haastatteluja ehdottomasti! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Siiri! Mukava kuulla, että tekstin luku ei ollut pituudestaan huolimatta tylsää luettavaa! Näitä haastatteluja tuleekin varmasti vielä tulevaisuudessa, mutta saa nähdä milloinka ja mistä aiheesta!

      Poista