-->

tiistai 16. tammikuuta 2018

Pupuloikkia sisältävä estetunti

Kiviojalla meillä alkoi ratsastukset jo heti vuoden ensimmäisenä torstaina. Sen tunnin sain mennä Eetulla, vaikka alun perin listassa luki nimeni vieressä Pokemon. Sillä tunnilla teimme taivutuksia erityisesti ympyröillä. Lisäksi otimme muutamia väistöjä ympyrällä käynnissä sekä ravissa. Pätkittäin tuli oikein hyviä fiiliksiä, mutta välillä tuntui siltä, ettei mikään onnistunut. Paikoittain poni ei jostain syystä edes meinannut suoristua, mutta onneksi se lopulta suostui tekemään senkin.

Itse huomasin laukassa, että en istunut tarpeeksi syvällä satulassa ja olin vähän väliä jalustimien varassa seisomassa laukan tahdissa. Minua huomautettiinkin tästä ja sen jälkeen tajusin käydä istumaan paremmin syvälle satulaan. Lisäksi huomasin, että katseeni oli koko ajan ponin kaulassa. Kokonaisuudessaan Eetu oli oikein mukava ja sillä oli kiva mennä pitkästä aikaa koulutunnilla.

Kuva: Sara Laakkonen

Kuva: Sara Laakkonen
Tässä postauksessa ei ollut tarkoitus kertoa sen enempää kauden ensimmäisestä tunnista Eetun kanssa, vaan kertoa viime viikon estetunnista, joka oli 11.01. Sen tunnin meninkin Pokemonilla eli sillä ponilla, jolla olisin mennyt edeltävällä viikolla. 

Odotukset tunnille eivät olleet kovinkaan suuret. Sinänsä oli ihan kiva mennä Poksulla, sillä viime kerta ponin kanssa oli mennyt niin kivasti. Pieni jännitys oli silti tunnille mentäessä päällä, sillä tiesin, että poni saattaisi lämmetä hiukan ja ei hirveästi olisi yllättänyt, jos Poksu heittäisi esteen jälkeen minut selästään alas tai tehnyt muuten vain jotain loikkia. Selästä en tunnin aikana kuitenkaan lentänyt, mutta pieniltä pupuloikilta ei vältytty. Nyt tunnista vähän tarkemmin!

Tunnin kuvat Jenna Pasonen ellei toisin mainita
Aluksi kävelimme pitkin ohjin alkukäynnit, jonka jälkeen aloimme tulemaan käynnissä väistöjä uralla, mutta silti uran sisäpuolella, koska ura oli sen verran kova. Väistöt sujuivat ihan hyvin Poksun kanssa. Poni olisi voinut väistättää vähän enemmän, mutta paikoittain tuli oikein kivoja väistöaskeliakin. Käyntiväistöjä en kerennyt ottamaan kovinkaan montaa pitkää sivua, sillä minun piti vielä alkaa säätämään jalustimia, mutta sen jälkeen siirryimme raviin ja ravissa jatkoimme samoja väistöjä. 

Pokemonilla oli tunnilla koulusatula, joka ei ollut erityisesti omaan makuuni ja tuntui siltä, että se ohjasi jalat koko ajan liian taakse. Lisäksi satulassa oli inhottava keventää, joka johtui siitä, etten muutenkaan tykkää erityisemmin noista koulupenkeistä. No, mutta koulusatulasta huolimatta ravissa tuli ihan mukavia väistöjä. Väistö olisi saanut olla ravissakin hiukan jyrkempää, eikä niin loivaa, mitä se oli, mutta silti olen ihan tyytyväinen niihin. Muutenkin Poksu kulki oikein kivasti ravissa, eikä mennyt liian lujaa, eikä myöskään liian hitaasti. Ravissa teimme väistöjen lisäksi ympyröitä päätyihin.Hetken ravailujen jälkeen otimme hiukan laukkaa kenttää ympäri ja siinä samalla teimme laukassa päätyihin ympyröitä. Emme siis tehneet mitään erikoisempaa tehtävää, vaan teimme nopeasti laukassa verryttelyt molempiin suuntiin, jonka jälkeen pääsimme välikäyntien jälkeen hyppäämään. Paikoittain laukka olisi voinut edetä hiukan enemmän, mutta pääosin laukkaaminen sujui oikein hyvin. Poksu meni lopuksi oikein reipasta laukkaa, eikä se myöskään keksinyt tehdä mitään tuhmuuksia. 

Tunnilla emme hypänneet kovinkaan isoja, vaan meillä oli enemmän tekniikkaa. Kentälle oli kasattu kolme estettä ja kaksi kavalettia. Niitä hyppäsimme yksittäisinä tehtävinä erikseen ja lopuksi yhdistäen kaikki esteet ja kavaletit yhdeksi pieneksi radaksi. Laitan näistä kentällä olleista esteistä kuvan hahmottamaan teille tunnilla olleita tehtäviä, tuonne alemmaksi. Oikealla puolella on vihreällä okseri
Vasemmalla puolella on linja, jossa punaiset ovat kavaletteja 
ja sinisen värinen este on pysty. Tuo toinen sinisen värinen este 
oli myös pysty ja sen alla oli lankku.
Ensimmäisenä tulimme yksittäisenä esteenä tulimme ristikkoa, joka oli tuon yllä olevan kuvan okserin kohdalla. Jos muistan oikein, niin ennen estettä piti tehdä laukassa päätyyn ympyrä ja sen jälkeen laukata suoraan esteelle ja esteen jälkeen pysäyttää poni ennen päätyä. Tämä ensimmäinen este meni ihan hyvin. Menin Pokemonin kanssa reipasta, mutta hillittyä laukkaa esteelle. Esteen jälkeen poni meinasi vetää päänsä alas, mutta sain reagoitua siihen tarpeeksi nopeasti, joten mitään erikoisempaa ei päässyt tapahtumaan. Sain pysäytettyä ponin ihan hyvin, mutta se olisi voinut reagoida hieman aikaisemmin. Ristikon jälkeen tulimme saman esteen uudelleen samalla tavalla, mutta este oli korotettu ristikosta okseriksi. Muuten tehtävä meni taas ihan hyvin, mutta esteelle tuli vähän huono paikka, sillä en kertonut ponille tarpeeksi selkeästi mistä kohtaa haluan ponin hyppäävän. Tosin, jos totta puhutaan, en tiedä olinko siinä vaiheessa varma mistä kohdasta haluan edes itse hypätä. Ja sen lisäksi laukannostossa Poksu oli lähdössä pupuloikkien saattelemana kohti estettä.

Tämän esteen jälkeen tulimme kavaletti-pysty-kavaletti linjaa laukassa ja päätyyn piti tehdä linjan jälkeen vielä pääty-ympyrä laukassa. Linjan välit olivat siten, että niissä otin Pokemonin kanssa neljä laukkaa ja vielä siten, ettei saanut pitää erityisen paljoa kiirettä esteiden väleissä. Laukan nostin Pokemonin kanssa jo edelliseltä pitkältä sivulta ja silloin Pokemon teki myös jotain omanlaisia loikkia. Niiden jälkeen pääsin kumminkin linjalle maltillisessa ja hyvässä tahdissa ja sain tehtävän suoritettua hyvin loppuun. Esteiden välissä olevat laukat eivät muistikuvien mukaan saattanut mennä ihan, niin, miten olisi pitänyt, sillä pystyn jälkeen olisi pitänyt hidastaa nopeammin ja enemmän, jotta jälkimmäiseenkin väliin tulisi neljä laukkaa. Tämän tehtävän tulimme taas uudelleen ja se menikin jo paremmin kaiken suhteen ja saatiin kehuja hyvästä tahdista, jolla mentiin linjalle.Kun olimme tulleet okseria yksittäisenä tehtävänä ja linjaa toisena tehtävänä, niin sen jälkeen yhdistimme nämä ja lisäsimme vielä lankun ja tulimme näistä esteistä koostuvaa pientä rataa. Radassamme ensimmäisenä esteenä oli okseri, jonka jälkeen kiersimme päädystä ja menimme kavaletin ja pystyn ohi, mutta heti pystyn jälkeen käänsimme lankulle, josta jatkoimme kulmaan ja tulimme lopuksi vielä linjan.

Radalle lähdimmekin laukannoston pupuloikkien saattelemana, jonka jälkeen hyppäsin okserin. Okserin ja muidenkin esteiden jälkeen piti pitää ponin pää ylhäällä ja okserilta jatkoin sujuvassa laukassa lankulle, johon tuli hyvä hyppy. Lopuksi laukkasin linjalle mukavassa tahdissa ja siihen otimme mukavat pienet hypyt. Laukatkin menivät ihan kivasti esteiden väleille ja sain Poksun tarpeeksi hyvin kiinni heti pystyn jälkeen, jotta sain otettua sopivat laukka-askeleet pystyn jälkeiselle kavaletille. Saimme tästä radasta kehuja sujuvasta radasta. Itsekin olin oikein tyytyväinen poniin, sillä se kuunteli oikein kivasti minua.


Kun kaikki muutkin tuntilaiseni olivat ratsastaneet samaisen radan, niin sen jälkeen tulimme samaisen radan, mutta päin vastaisessa järjestyksessä. Eli ensimmäisenä oli linja, jonka jälkeen kääntö heti kulman jälkeen lankulle ja lopuksi vielä okseri. Tehtävän päätteeksi saattoi tulla vielä päätyyn laukassa ympyrä, mutta siitä en ole täysin varma. Rata meni oikein kivasti ja sain Pokemonin kanssa radan aikana todella kivoja pätkiä. Hypyt olivat mukavia, eikä Pokemon tehnyt mitään isoja loikkia esteille. Lisäksi poni sujui kivassa ja tahdikkaassa laukassa esteiden välissä ja ponia oli todella kiva ratsastaa. Hyvästä radasta saimmekin kehuja!

Kun kaikki olivat saaneet tehtyä viimeisenkin radan, sen jälkeen otimme vielä kenttää ympäri ravia keventäen. Loppuraveissa Poksu tuntui hiukan kiireiseltä ja olisi voinut kulkea hiukan rauhallisemmin, mutta onneksi se rauhoittui loppua kohden ja lopuksi kulki mukavan rauhallisesti. Ravien jälkeen siirryimme käyntiin ja kävelimme pitkin ohjin.


Kuva: Sara Laakkonen

Kuva: Sara Laakkonen


Yleisesti ottaen tunti meni odotettua paremmin pupuloikkien kera. Ja olin jokseenkin ylpeä, että pysyin koko tunnin ajan kyydissä, eikä Poksu keksinyt enempää mitään tuhmuuksia. Muutenkin Poksu oli todella kiva ratsastaa ja se kuunteli tosi mukavasti. Näin jälkeenpäin, kun olen katsonut noita kuvia, niin huomaa kyllä, etteivät minun kantapäät kestä ollenkaan hypyissä alhaalla. Siihen siis pitää keskittyä itsekin vielä enemmän tulevina hyppykertoina.

Tänään sainkin kirjoitettua pitkästä aikaa taas tuntipostausta. Suunnittelin, että voisin taas alkaa kirjoittelemaan näitä vähän useammin. Voisinkin kirjoitella näitä taas aina, kun kerrottavaa riittää tarpeeksi sekä on hyviä kuvia. Toivottavasti nämä tuntipostaukset vielä maistuvat teille?

Tähän lopuksi haluan vielä ilmoittaa teille Helsinki horse fairissa olevasta blogiexposta, jossa tänä vuonna palkitaan eri bloggaajia eri kategorioihin. Olisi kiva, jos blogini lukijat kävisivät ehdottamassa blogiani johonkin/joihinkin näistä kategorioista. Olen todella kiitollinen kaikille blogiani ehdottaneille! Blogiani ja muitakin blogeja voit käydä ehdottamassa täällä.

Olisi kiva kuulla, mitä piditte tästä postauksesta! Tämä postaus taisikin olla nyt tässä, ens postaukseen!

14 kommenttia:

 1. Nää siun tuntipostaukset on ihan superkivoja, ehdottomasti jos aikaa löytyy, voisit kirjoitella näitä useamminkin! Kiva, että siun tunti sujui hyvin - pienet pupuloikathan kuuluvat asiaan aina silloin tällöin.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäät! Nämä tuntipostaukset ovat kyllä sellaisia, että itse tarvitsen jonkin verran motivaatiota, jotta saan kirjoitettua tunnista tarpeeksi kattavasti. Ja tunti meni kyllä kivasti ja Pokemon oli oikein mukava, eikä siltä ponilta saa kyllä unohtaa pupuloikkia! ;)

   Poista
 2. Kiva taas vaihteeksi lukea ratsastuspostausta! Nää on tosi kivaa luettavaa ja tykkään täst siun tyylistä kirjottaa näitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäät näistä ja tyylistäni kirjoittaa näitä tuntipostauksia!

   Poista
 3. Oho, itse ainakin suorastaan rakastan koulusatuloita ja olen aina innoissani, jos saan mennä hevosella, jolta löytyy kunnon koulusatula :D Toki esteille ne ovat kyllä huonoja, mutta muuten kyllä tykkään! Joka tapauksessa tää oli taas oikein kiva postaus! Tässä oli kivan kattavasti kerrottu tuosta tunnista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, itse en erityisemmin tykkää koulusatuloista, sillä ne työntää jotenkin liikaan eteenpäin ja esteille koulusatula oli vielä entistä epämukavampi vaihtoehto, mutta kaikkeen sitä täytyy tottua, kun käy ratsastuskoulussa! Kiva kuulla, että pidit postauksesta!

   Poista
 4. Ihanan monipuolisestk ja hyvin selitetty tuntipostaus!

  VastaaPoista
 5. Mä rakastan koulusatuloita, kun oon aina niillä mennyt :D

  Ihanaa luettavaa tämäkin postaus, kivan piristävä! Kirjoita näitä ihmeessä useammin, mielelläni lueskelen :) Mukavaa tammikuun jatkoa sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse taas on tullut vähemmän ratsastettua koulusatuloilla, mutta aina välillä on tullut eksyttyä sellaisen kyytiin. Mutta kiva kuulla, että tykkäsit tästä postauksesta! Kiva, jos nämä maistuvat siulle ja näitä tulee varmasti jatkossa tänne blogiin! Kiitos vielä ja mukavaa tammikuuta myös siullekin!

   Poista
 6. Hyvä postaus, ehdottomasti näitä tuntijuttuja vaan lisää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Veera! Mukava kuulla, että nämä tuntipostaukset maistuvat!

   Poista
 7. Wau, miten upea Pokemon! Sillä on vähän tuollaista orimaista lookkia minun mielestäni, tosi upea otus! :) Hienosti teillä meni (koulusatulasta huolimatta ;) ), toivottavasti treenit kulkee jatkossakin!
  Itse tykkään ihan eniten lukea tuntipostauksia, vaikka erikoisemmatkin postaukset toki on mieleen- jotenkin tuntipostaukset ovat itselleni tuntiratsastajana tärkeitä, ja niihin on saanut ihan uusia ulottuvuuksia kun ajattelee tunteja myös opettamisen kannalta :) Joten lisää vain näitä ehdottomasti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pokemon on kyllä upea tapaus kerrassaan ja orihan se on, joten pitäähän ponilta löytyä joitain orimaisia piirteitä! Toivottavasti sujuu jatkossa Pokemonin kanssa, sillä sen kanssa on nyt ollut hiukan vaihtelevalla menestyksellä menneitä tunteja.

   Ja kiva kuulla, että tykkäät näistä tuntipostauksien lukemisesta. Varmasti on erilaista lukea näitä postauksia, kun eksyy ajattelemaan ihan opettajankin kannalta. Kiitos paljon Siiri kommentistasi, näitä tuntipostauksia tulee varmasti vielä tulevaisuudessa lisää!

   Poista