-->

torstai 5. huhtikuuta 2018

Uusi ponituttavuus

Viikko sitten torstaina meillä oli ratsastustunti, jonka pääsin menemään minulle aivan uudella ponituttavuudella, Amazella. Amaze on siis viime kesänä Kiviojalle tullut dartmoorinponitamma, jota alettiin ratsuttamaan jonkin ajan päästä saapumisestaan tallille. Vaikka ponilla onkin jo useampi vuosi elämää takana, niin silti sitä ei ole ratsastettu kovinkaan paljoa, joten ratsastustunti meni meidän osalta vähän testaillessa ja tunnustellessa.

Tallissa hoidin ponin ennen tunnin alkua, jonka jälkeen lähdimme kävelemään muiden tuntilaisten kera kohti maneesia. Siellä nousimme poikkeuksellisesti suoraan selkään, eikä tehty venytyksiä/lämmittelyjä maastakäsin, vaan teimme ne selästä. Ensiksi kurottelimme käsillä varpaisiin sekä venyttelimme käsiä siten, että ne laitettiin yksi kerrallaan lautasten päälle. Lopuksi nousimme käsille, siten, että olimme käsien varassa hetken aikaa istunta asennossa.

Niin ihana, kun maneesiin pääsee meidänkin tunnin aikaan jo luonnonvaloa ja sen vuoksi tulee parempia kuvia!
Tunnin kuvat on ottanut Viivi Vanhanen

Käynnissä tein aluksi vähän itsenäisesti voltteja, jonka jälkeen otimme muutamat väistöpätkät siten, että väistätimme uralta poispäin ja saman pitkän sivun aikana vielä väistöä takaisin uralle. Tässä tuli muutamia yksittäisiä ihan hyviä väistöpätkiä, mutta suurimmaksi osaksi tehtävä meni meidän osalta säheltäessä ja tunnustellessa. Käyntien jälkeen siirryimme raviin ja teimme samaa tehtävää ravissa. Ravissa tehtävän kanssa oli vähän samat ajatukset kuin käynnissäkin. Siinä poni kuitenkin kiirehti vielä entistä enemmän, eikä välillä meinattu päästä edes uralta pois. 

Ravissa teimme myös omatoimisesti ympyröitä ja niissä Amaze tuntui oikein hyvältä, eikä puksuttanut niin kovasti menemään eteenpäin kuin väistöissä. Vaikka poni olikin jokseenkin kiireinen, niin silti se oli oikein mukava ratsastaa, kun vertaa siihen, miten vähän sillä on loppujen lopuksi ratsastettu.


Hetken raviverryttelyjen jälkeen aloitimme eräänlaisen väistötehtävän tekemisen. Siinä tehtiin siten, että vähän ennen pitkää sivua käännettiin pituushalkaisijalle, jossa väistätettiin takaosaa ensin ulospäin, jonka jälkeen keskilinjalla suoristus ja sen jälkeen väistätettiin takaosaa sisäänpäin. Ja tämä koko tehtävä tehtiin ravissa.

Aluksi minulla meni hetki edes tajuta, mitä piti tehdä, mutta sitten tajusin ja tulin tehtävälle. Siinä ensimmäiset kerrat olivat pelkkää hakemista ja poni kävi hieman kiireisenä. Kaikesta huolimatta saatiin kuitenkin muutamia ihan hyviä väistöpätkiä, vaikka hävisimme Amazen kanssa linjalta useampaan otteeseen. Kun olimme tehneet tehtävää useamman kerran, sen jälkeen siirsimme ponit käyntiin. Käynnissä teimme muutamat etuosakäänökset, jotka onnistuivat ihan hyvin. Tämän jälkeen annoimme poneille pidempää ohjaa.


Välikäyntien jälkeen saimme kuulla meidän laukkatehtävän, joka osoittautui meille varsin haasteelliseksi tehtäväksi. Tarkoituksena oli mennä kenttää ympäri laukassa ja pitkille sivuille tehdä avotaivutuksen tapaista taivutusta ja päätyihin tehdä ympyrät, ja niiden avoimilla osilla väistättää takaosaa ympyrältä ulospäin.

Tehtävää tehdessä matkan varrelle sattui aika monta haastetta. Toiseen suuntaan tuntui olevan aikamoinen työmaa saada nostettua oikea laukka. No sitten, kun sain ponin oikeaan laukkaan, täytyi saada pysymään poni laukassa ja samalla koittaa tehdä pitkillä sivuilla avotaivutusta. Ympyrällä oli vielä haasteellisempaa pitää Amaze laukassa, mutta taidettiin saada kuitenkin pari hassua ympyrää tehtyä, siten, että poni pysyi koko ympyrän ajan laukassa. Toisessa suunnassa laukkailut menivät ehkä vähän paremmin, vaikka olihan se aikamoista sähläämistä.


Laukat menivät miten meni, mutta loppu raveissa poni kulki jo vähän paremmin. Ravailujen aikana teimme ympyröitä ja erilaisia kiemuroita ja niissä Amaze alkoi tuntumaan jo paremmalta, eikä meidän meno ollut enää niin kamalaa sähläämistä. Huomasi kyllä kuitenkin, että pienellä alkoi tulemaan jo väsy, eikä liikkuminen ollut lopussa enää niin energistä. Loppu ravailujen jälkeen siirsimme ponit käyntiin ja annoimme pidempää ohjaa.

Kokonaisuudessaan poni oli kyllä oikein kiva, vaikka meillä olikin vähän säheltämistä. Mutta uskon, että Amazesta tulee vielä hieno poni, kunhan Amaze pääsee enemmän ratsastettavaksi. Ja mielelläni menen vielä ponilla uudelleen tulevaisuudessa!


Tänään meillä on tuttuun tapaan ratsastustunti ja tarkoituksenamme on hypätä esteitä, sillä reilu viikon päästä Kiviojalla on estekisat, joihin meinaan osallistua. Ajatuksena oli, että toivoisin Eetua, mutta riippuu nyt vähän vielä, että kenellä menen tänään. Tämän päivän tunnista tulee varmasti postausta blogiin, jos tulee hyvää materiaalia!

Tässä kuitenkin tämä postaus, toivottavasti piditte! Luvassa varmasti uutta postausta mahdollisimman pian, joten pysykäähän kuulolla!  

10 kommenttia:

 1. Hyvin teillä näytti menevän, ainakin lopussa mitä näin. Kyllä siitä vielä mainio poni tulee. Luulen että sitkun pääsette vähän enemmän treenaamaan ni työ näytätte oikein istuvilta yhdessä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, kiitos Mila! Lopussa meni kyllä ihan kivasti, vaikka poni alkoikin hyytymään, mutta hieno poni siitä vielä tulee!

   Poista
 2. Miusta tää oli tosi hyvä postaus, ja kuvatkin oli tosi kivoja kun oli luonnonvaloa! Mie tykkään siun tavasta kirjoittaa, ja sitä on tosi kiva lukea��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Iina! Mukava kuulla, että tykkäät miun tavasta kirjoittaa, piristävä kommentti! Ja jep, tosi kiva, kun kuviin saa siihen aikaan jo luonnonvaloa!

   Poista
 3. Näyttääpäs kivalta tää poni, eiköhän siitä vielä hyvä tuu! Superkiva postaus, ihanaa että luonnonvalo jo pelastaa maneesikuvia!:)

  Arvaa muuten, kuka on näillä näkymin tulossa tein estekisoja kuvaamaan..;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amaze on kyllä kivan näköinen ja hieno poni siitä vielä varmasti tulee! Ja jep, luonnonvaloa on kyllä kuviin alettu kaipaamaan.

   Ja ihan mahtavaa, jos tuut! Otahan sitten miusta ja siitä ponista, kellä ikinä menenkään, niin paljon hyviä kuvia! ;)

   Poista
 4. Eipä sitä kerralla voikaan uuden ponin kanssa löytyä kaikki nappulat! Tuo onkin mahtavaa, että oot päässy kokeilemaan uutta ratsua :)

  welifedream.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, ja varsinkin, kun tällä uudella tapauksella ei ole vielä ratsastettu kovinkaan paljoa! Oli kuitenkin kiva päästä kokeilemaan ihan miulle uutta ponia!

   Poista
 5. Onpas mukavaa, kun pääsit kokeilemaan ihan uutta tuttavuutta! On hauskaa päästä välillä uusien hevosten selkään, kun nämä uudet hevoset voi opettaa taas ihan uusia juttuja ratsastajilleen :) Hyvin taas kerroit, mitä tunnilla teitte ja miltä tehtävät omaan mieleesi tuntuivat. Äläkä turhaan sure sitä, että tällä kertaa oli muutama vähän hankalempi paikka- hienosti ratsastit ja ensi kerralla menee varmasti vielä paremmin, kun poni on jo tutumpi! :) Amaze on kyllä kivan näköinen, toivottavasti se esiintyy myöhemminkin täällä blogissa vielä!

  VastaaPoista
 6. Oli kyllä mukava päästä ihan uuden tuttavuuden selkään, varsinkin, kun poni oli näinkin mukava tapaus jo tässä vaiheessa! Toivotaan, että ensi kerta menee Amazen kanssa vielä paremmin, kun poni on vähän tutumpi miulle! Jep, Amaze on kyllä oikein kiva tapaus ja myös nätti poni. Uskon, että poni esiintyy täällä blogissa vielä tulevaisuudessakin, mutta saa nähdä, että milloin, sillä ponille syntyy kesän aikana pieni ponivauva! <3

  VastaaPoista