-->

sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Joulukalenteri luukku 17: Ummikko selittää hevossanastoa


Voitteko kuvitella, että tasan viikko jouluaattoon! Minun mielestäni se kuulostaa ihan hurjalta. Tänään sunnuntaina olemme kuitenkin hyvin hauskan postauksen äärellä, sillä kaverini tuli meille yöksi ja hän pääsi toteuttamaan tätä postausta kanssani. Kyseessä on siis postaus, jossa kaverini selittää hänelle vieraita ratsastukseen ja hevosiin liittyviä sanoja. Toivottavasti saatte tästä hiukan sunnuntain viihdettä, kun luette tätä postausta.

(Selitettävän sanan alla oleva ensimmäinen osuus on kaverini selittämä, jonka jälkeen yhtäsuuri kuin -merkin jälkeen on oikea vastaus)

Martingaalit:

Luin tuon ihan ensimmäiseksi että martin kaalit ja niistä tulee jotain ihan muuta mieleeni, mutta jos pysytään kuitenkin ihan asialinjalla. Martingaalit, hmm...  Mieleeni siitä sanasta tulee jonkunlaiset pikkukartiot jotka hevosen täytyy mutkitellen kiertää. Tai sitten jokin muu tämmöinen pieni este joka hevosen pitää ylittää. Ei siis mitään tietoa mikä tämä voisi olla.

= Martingaali on ratsastaessa käytettävä apuohja, jota käytetään estääkseen hevosen pään nostamista liian korkealle. Lähde: Hööks

Kuvassa menen Gerdalla ja Gerdalla on martingaalit.

Kavaletti:

Tästä minulla on jonkinlaista käryä. Nimittäin Aino on saattanut tästä joskus mainita. Kavaletti on mielestäni jonkinlainen este. En ole kyllä ihan varma, että minkälainen sellainen, mutta jotenkin minulla on sellainen tunne, että se saattaisi olla semmoinen jossa kaksi puomia on ristissä.

= Kavaletti on harjoitusestetyyppi, joka on korkeudeltaan pieni. Kavaletissa puomi on kiinteästi kiinni molemmista päistään symmetrisissä ja matalissa estetelineissä. Lähde: Wikipedia, Este (ratsastus) 

Koko rata leikkaa:

Tämäkin on aivan puhdas arvaus, mutta mielestäni koko rata leikkaa kuulostaa siltä, että sinun täytyisi mennä ratsusi kanssa kentän toisesta päädystä toiseen päätyyn. "Noniin Helmi ja Piksu, koko rata leikkaa" ja sitten helmi ja Piksu lähtevät laukaten kentän toisesta päädystä toiseen päätyyn.

= Koko rata leikkaa on ratsastuksessa käytetty ratsastusradan tie, jolloinka ratsastussuunta vaihtuu. Tiessä käännytään n. 6m pitkän sivun alusta ja mennään toiselle puolelle kenttää kohtaan, jossa ollaan n. 6m päässä pitkän sivun lopusta. Lähde: Wikipedia: Ratsastusradan tiet

Kuvassa näkyy koko rata leikkaa -linja ja tämä kuva otettu samasta lähteestä kuin tekstikin. 

Pyrstötähti:

Muumipeikko ja pyrstötähti juolahtaa ensimmäisenä mieleen, mutta se nyt ei liity tähän ollenkaan. Toisena tulee mieleen se kun hevonen pieraisee niin hajun kera tulleesta pierusta (en kyllä tiedä haiseeko hevosen pierut) voitaisiin käyttää nimitystä pyrstötähti, eli pyrstö meinaisi hevosen peppua ja tähti sitten sitä pierua. Ehkä kuitenkin loogisesti ajateltuna minulle tulee pyrstötähdestä mieleen se kun hevonen pukittaa. Se kun hevonen nostaa hänen takajalkansa ilmaan ja tiputtaa siinä samalla ratsastajan selästään.

= Pyrstötähti on päämerkki. Siinä pään yläosassa on tähti, jonka alareunasta lähtee piirto. Lähde: Wikipedia: Merkki (hevonen)

Ruunikko: 

Ruunikostakin minulle tulee mieleen jonkinlainen este. Tämä este on siis iso ja erikoiseste ja tämmöistä estettä käytetään siis vain kilpailuissa eikä normaalisti esteitten hyppäämistä harjoitellessa.

= Ruunikko on hevosen väri. Väritykseltään ruunikon peitinkarva on ruskea ja sen jouhet ovat väriltään mustat. Lähde: Hevosmaailma.net

Kuvassa hevonen, joka on väritykseltään ruunikko. Kuva otettu samasta lähteestä kuin tekstikin.

Pinteli:

Tästäkään  minulla ei ole harvainta aavistustakaan, mutta siitä jotenkin tulee mieleen hevosten ruokapaikka. Jos siis hevoset ovat esim. keskenään laitumella ja heille on laitettu ruokaa tiettyyn paikkaan, tämän paikan nimi on pinteli.

= Pinteli on hevosilla käytetty hevostarvike, joka on jalkaan laitettava tukeva ja suojaava kangasside. Pintelit kääritään napakasti vuohisnivelen ja polven välille. Lähde: Wikipedia: Pinteli (hevostarvike)

Ähky:

Sanaa ähky käytän yleensä silloin kun on ollut oikein hyvää ruokaa tarjolla ja olen syönyt sitä aivan liikaa ja silloin ei vaan jaksa tehdä mitään muuta kuin maata sohvalla, koska on ähky. Veikkaan kuitenkin että sitä ei tässä ehkä meinata. Joten jos sen pitäisi liittyä hevosiin niin veikkaukseni voisi olla, että silloin on ähky kun ei enää millään jaksa ratsastaa vaan on jalat aivan hapoilla, hiki valuu joka puolelta ja ei meinaa kestää enää pystyssäkään.

= Ähky on hevosen vatsaontelon kiputila, joka on yleisimmin suolistossa. Ähky voi olla, jopa hevoselle hengenvaarallinen. Lähde: Yliopistollinen eläinsairaala

Trippeli:

En tiedä mikä sen oikea nimi on jolla kuokitaan niitä hevosen jalkapohjia ja otetaan ylimääräiset liat sieltä pois mutta trippeli kuulostaa mielestäni sen kapistuksen nimeltä.

= Trippeli on pituuseste, jossa on kolme asetettua peräkkäistä osaa. Kaikki osat nousevat etummaisesta takimmaisimpaan. Lähde: Wikipedia: Este (ratsastus)

Kuvassa näkyvä este on trippeli ja kuva otettu tekstin kanssa samasta lähteestä!

Kiitos Roosalle vielä mahtavasta ideasta, tämän toteutus oli oikein kivaa ja sain itsekin nauraa näitä kaverini vastauksia lueskellessa. Kertokaahan kommenteissa, mitä piditte! Ens postaukseen!

16 kommenttia:

 1. Tää oli tosi hauska postaus ja kivalla idealla toteutettu! :D

  pollenkirjakarsina.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tämän toteuttaminen oli oikein hupaisaa ja erityisesti silloin, kun lueskelin näitä kaverini arvauksia!

   Poista
 2. Tosi hyvä pistaus ja hauskaa luottevaa varsinkin tuo Ruunikko ja Pinteli :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha! Kiitos paljon Elsa kommentistasi! Oli varmasti yhtä hauskaa lukea tätä, kun minun oli tehdä!

   Poista
 3. Haha, tästä tuli hauska postaus!
  +arvaukset oli hauskasti oivallettuja, pyrstötähti oli mun ehdoton lemppari:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Roosa ja kiitos Super hyvästä ideasta! Tuo pyrstötäthti oli kyllä ihan omaa luokkaansa ja hyvin mielenkiintoisella tavalla oivallettu!

   Poista
 4. Haha, voisin sanoa että tuo pyrstötähti antoi minulle päivän naurut! Aivan huippuhyvä postaus jälleen kerran!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä päivän nauruista! Mukava kuulla, että pidit postauksesta!

   Poista
 5. Hahah tämä oli tosi hauska ja hyvin toteutettu :D Ei tule edes mieleen että hevospuolella on tosiaan paljon sanoja, jotka eivät kerro tavikselle mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Kaisa! Tästä oli tarkoitus tehdä hauska ja, vaikka itse sanonkin, niin kyllä mielestäni onnistuin siinä ja aika hyvinkin. Hevospuolella on kyllä todellakin paljon sanoja joista ei ole tavallisille ihmisillä mitään käryä.

   Poista
 6. Ihan super hauska ja tosi hyvä postausidea! Toi pyrstötähti oli aivan loistava 😂

  viisiaskellajia.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihla! Kiva kuulla, että tästä tuli hauska postaus ja tämä oli hyvä postausidea!

   Poista
 7. Apua tuo pyrstötähden arvaus! :D Täytyy kyllä myöntää, etten ole itsekään kuullut kenenkään puhuvan pyrstötähdestä hevosista puhuttaessa, vaikka olen tuosta ehkä joskus lukenutkin :D Tää oli oikein mahtava postaus! Saisikohan tätä ideaa kopioida omaan blogiini? :)

  welifedream.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ollukkin ihan mahtava! Itse en ollut koskaan aijemmin edes kuullut koko pyrstötähdestä, paitsi vasta tallin pikkujouluissa viime perjantaina, joten miullekkin aika vieras sana! Mutta kiitos Suvi! Jos haluat niin saat käyttää tätä ideaa blogissasi ilman muuta!

   Poista
 8. Tää oli tosi hauska ja hyvä postaus! :D ihana huomata aina postauksistasi, kuinka panostat ja teet huolella! :)
  http://neajalore.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Nea! Mukava kuulla, että huolellinen ja mahdollisimman panostettu jälki näkyy myös sinne blogin lukijallekin!

   Poista