-->

maanantai 18. joulukuuta 2017

Joulukalenteri luukku 18: Operaatio piparkakkutalo


Tänään luukku 18 tulee hiukan normaalia poikkeavampana ajankohtana, koska kaikkien mahdollisten joulukiireiden vuoksi en ollut kerennyt kirjoittamaan tätä postausta yhtään aijemmin. Tämä tulee kuitenkin oikean päivän puolella, joten ehkä tämä myöhäisempi aika ei haittaa teitä. Joka tapauksessa tässä postauksessa pääsette mukaan yhteen joulukuun haastelistan tehtävistä. Lauantaina tein kaverini kanssa piparkakkutalon, jonka tekemisessä onkin ollut vähän enemmän ja vähemmän haasteita menneisyydessä, joten innolla odotimme, mitä operaatio mahtoikaan pitää sisällään.

Koko operaatio alkoi kaupassa vierailulla. Sieltä ostimme hiukan taikinaa sekä muutamia koristeluun tarvittavia ainesosia. Kotiin päästyämme piirsimme paperille kaavat, jotka leikkasimme, jotta pystyisimme tekemään samankokoiset seinäpalat.


Kun kaikki esivalmistelut saimme tehtyä, ryhdyimme itse taikinan pariin. Kello oli silloin jo yhdeksän, joten tiesimme, että talon teko operaatio mahtaisi mennä aika myöhäiseksi. Kaulitsimme taikinat sopivan paksuiseksi, jonka jälkeen leikkasimme veitsellä sopivan kokoiset palat kaavojen avulla. Palojen tekeminen onnistui suhteellisen hyvin ja positiivisena asiana oli se, että saimme tehtyä kaikki talon osat 500g taikinasta pohjaosuutta lukuun ottamatta.

Kun olimme saaneet täytettyä aina yhden pellillisen piparkakkutalon osilla, pistimme sen uuniin. Talon osien lisäksi teimme muutaman pienen joulukuuseen. Talon osat jäähdytimme sillä aikaa, kun siivosimme keittiötä. Talon osien kiinnittämisessä käytimme hyödyksi elintarvikeliimaa, eli emme tehneet osien kiinnitystä toisiinsa sillä kuumalla sokerimömmöllä. Liima tuli yllättävän hyvin tuubistaan ja se jämähti hyvin. Liitimme kaikki osat yhteen, ja siinä vaiheessa tunsimme suurta ylpeyttä, sillä olimme tehneet sen kaverini kanssa kahdestaan alusta siihen saakka missä oltiinkin. Liimasimme myös kaksi kuusta pihalle, jotka eivät meinanneet sitten millään pysyä pystyssä, mutta lopulta ne jäivät pystyyn, eikä ole sen jälkeen kaatuneet kertaakaan.

Kun talo oli kasattuna, aloitimme koristelemisen. Koristelussa hyödynsimme sokerikuorrutetta ja ranskanpastilleja sekä karkkikeppejä. Koristelu jäi suhteellisen yksinkertaiseksi, mutta silti siitä tuli ihan kiva.Yön ajaksi jätimme talon omaan rauhaan, mutta seuraavan päivänä fiksailimme ja lisäilimme vielä hiukan koristeita. Lisäsimme muutaman hopeisen nonparellin sekä vähän sokerikuorrutetta ja tomusokeria. Koristelun jälkeen söimme aamupalan, jonka jälkeen otimme viimeiset kuvat rakennelmastamme. Kokonaisuudessaan talosta tuli odotettua parempi ja hienompi, olemme kaverini kanssa siis oikein tyytyväisiä!


Toivottavasti piditte tällaisesta postauksesta. Joskus haasteeksi voisi ottaa piparkakkutallin tekemisen, mutta ehkä siinä on hiukan liikaa haastetta, sillä tämänkin teko sai yllemme hiukan epätoivoa aina välillä. Olisi kiva kuulla, että oletteko te tehneet piparkakkutaloja koskaan tai tänä vuonna! 

2 kommenttia:

 1. Vautsi, tosi hieno piparitalo! En itse ole tehnyt piparitaloa piiitkään aikaan, ehkä tänä jouluna voisin kokeilla. Tästä voi ainakin ottaa ideoita ja vinkkejä tekoon ja koristeluun :D

  viisiaskellajia.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihla1 Kannattaa kyllä kokeilla tuota piparkakkutalon tekoa, vaikka se tuottaakin aina omat haasteensa!

   Poista